Poll: Wat vindt u van de bruine ANWB-borden?

Bruin Bord Foto; De Erfgoedstem

Monumentenbord1

Iedereen kent ze, de bruine ANWB-borden bij monumenten. Er hangen of staan er tussen 10 – 15 duizend door heel Nederland. Met een korte tekst en soms een afbeelding geven ze betekenis aan onze bijzondere gebouwen. Het zijn belangrijke contactmomenten met het monumentenpubliek.
[polldaddy poll=7717592]

  1. Op zich vind ik de bruine informatiepanelen prima. Redactioneel zit het
    goed in elkaar, soms nog met mooie functionele tekeningen erbij zoals
    het voorbeeld op deze pagina. Waar ik alleen erg not amused over ben, is
    dat ik al veel panelen in het land heb gezien die niet meer te lezen
    zijn, want de letters zijn met witte verf gegraveerd en e.e.a. is vaak
    niet gecoat, waardoor het na enkele jaren afbladdert en niet meer te
    lezen is. Gold bijv. enkele jaren geleden voor het paneel bij de
    buurtschap Turkeye en recent voor het paneel bij de buurtschap Sluis
    onder Ameide en bij het grote Wiel van Schoonrewoerd (niet allemaal van ANWB maar het gaat om het principe). Maak het paneel dan van ander materiaal of doe er een
    laklaag op. Het kán wel. Ik zie ook genoeg panelen die na tig jaar nog
    in goede staat zijn, door een goede materiaalkeuze.

  2. Op zich vind ik de bruine informatiepanelen prima. Redactioneel zit het goed in elkaar, soms nog met mooie functionele tekeningen erbij zoals het voorbeeld op deze pagina. Waar ik alleen erg not amused over ben, is dat ik al veel panelen in het land heb gezien die niet meer te lezen zijn, want de letters zijn met witte verf gegraveerd en e.e.a. is vaak niet gecoat, waardoor het na enkele jaren afbladdert en niet meer te lezen is. Gold bijv. enkele jaren geleden voor het paneel bij de buurtschap Turkeye en recent voor het paneel bij de buurtschap Sluis onder Ameide en bij het grote Wiel van Schoonrewoerd (niet allemaal van ANWB maar het gaat om het principe). Maak het paneel dan van ander materiaal of doe er een laklaag op. Het kán wel. Ik zie ook genoeg panelen die na tig jaar nog in goede staat zijn, door een goede materiaalkeuze. Vaak zijn ze feestelijk ‘geopend’, wethouder knipt lintje door, fanfare erbij bij wijze van spreken en een paar jaar later staat e.e.a. weg te schimmelen. Doodzonde toch. Dat is toch niet nodig als je het goede materiaal kiest. Betaal dan liever een paar euro meer maar dat het wel tig jaar langer meegaat en goed te lezen blijft. Veel informatiepanelen zijn nu qua staat een aanfluiting.

  3. De bruine borden zijn inderdaad prima, maar zie inderdaad ook vaak bijna onleesbare borden. Dat is jammer. Als er dan toch vernieuwd moet gaan worden, dan zou ik het goed vinden om ook wat te gaan moderniseren. Voeg bv een QR-code toe die verwijst naar extra informatie of een filmpje met de binnenkant als het pand niet regelmatig open is.

  4. Ik vind de borden vaak afbreuk doen aan de sfeer. Ze maken van een monument een dood monument, zo van.. Kijk hier staat iets wat je mooi moet vinden. Het is veel leuker als je een mooie plek zelf ontdekt vanwege de originele onverstoorde ambiance. Ze zIjn net zo erg als al die paaltjes en borden in onze bossen.
    Je mag niets meer zelf ontdekken en al helmaal niet verdwalen.

  5. Als de borden zo’n 20 jaar of zelfs langer tegen de gevel hangen zijn ze niet alleen onleesbaar geworden. Ook de info is niet meer actueel. Je mist bv recente restauraties. De info actueel houden gaat makkelijk met QR codes an Layar. Zet de QR groot op het bord en verder bv enkel de naam, bouwjaar en zulke vastliggende info.

  6. Ze zijn prima. De leesbaarheid verglijdt inderdaad, vooral bij ingekleurde bouwfasering… Ooit was er sprake van nieuw hip design, cremekleurig. Daar hoor ik gelukkig nooit meer wat van!

  7. De bruine ANWB-borden zijn inderdaad niet altijd leesbaar en ook de informatie erop is af en toe gedateerd. Maar die QR-codes vind ik een regelrechte ramp. Moet ik m’n beltegoed opmaken met het kijken naar filmpjes e.d., waarvan de ingesproken tekst wegens omgevingslawaai ter plaatse niet te volgen is? En wat voegt een filmpje ter plaatse toe, wanneer een bord al als storend wordt ervaren? Terzijde, ik heb al op diverse plaatsen borden met een QR-code gezien, die grotendeels beschadigd waren (stukken eraf, code met viltstift creatief onder handen genomen e.d.), zodat je er niets meer aan hebt. En een QR-code op een (afgelegen) plaats, waar je telefoon nauwelijks ontvangst heeft (onder meer aan de landsgrens)??? De bruine ANWB-borden zijn (behoorlijk) vandalismebestendig, dus zo gek is het niet om die te behouden.

  8. De bruine ANWB borden bevatten een schat aan informatie. Helaas is deze grote hoeveelheid informatie niet toegankelijk. Ieder bord blijkt een aparte opdrachtgever te hebben en de teksten en afbeeldingen op de borden blijken niet opgeslagen te worden. Hierdoor zijn de borden niet “doorzoekbaar”. Als dat wel zou kunnen zou een schat aan informatie beschikbaar zijn waarmee veel leuks gedaan zou kunnen worden. Nu moet je er per ongeluk “tegen aan lopen”. Zo kwam ik in Gouda een pand tegen waarop sporen te vinden zijn om messen en dergelijke te slijpen. Geen idee of dat ergens anders in Nederland ook te vinden is… Maak de informatie op de ANWB borden landelijk beschikbaar en toegankelijk. Veel mensen zijn er dankbaar voor.

  9. De bekende bruine (ANWB) informatieborden zijn gemaakt van kunststof (Volkern). De letters worden ingegraveerd en ingeschilderd. De borden gaan ongeveer tien tot vijftien jaar mee. Daarna zijn ze verkleurd en zijn de ingeverfde letters eruit gevallen. Een moderner, net zo duur en veel beter alternatief zijn de polyester(informatie)borden zoals bv. Polomnis BV in Kampen maakt. Ze gaan langer mee, kunnen in kleur worden bedrukt en zijn daardoor aantrekkelijker.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.