Post-hbo Bouwhistorie en Restauratie aan de HU

De Cereolfabriek in Utrecht
De Cereolfabriek in Utrecht Foto: via Hogeschool Utrecht

Werk je als bouwkundige of architectuurhistoricus in de erfgoedsector? Of wil je dat? Kies dan voor de praktijkgerichte cursus Bouwhistorie & Restauratie aan de HU. Op 4 september gaat de opleiding weer van start. Schrijf je dus nog snel in!

De tweejarige post-hbo-opleiding voorziet de cursist van de basis vakinhoudelijke bagage om met kennis van zaken, inzicht in het vakgebied en enige praktijkervaring op minimaal hbo-niveau een rol te vervullen in het brede werkveld van de monumentenzorg en/of specifiek de bouwhistorie en restauratie.

De tweejarige opleiding is opgebouwd uit zeven modules. Drie basismodules in het eerste jaar en vier verdiepingsmodules in het tweede jaar. De eerste basismodule ‘Bouwhistorie en Restauratie’ in het eerste jaar beslaat een periode van 20 weken, de overige basis en verdiepingsmodules beslaan een periode van 10 weken. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de schoolvakanties (regio midden). De basismodules uit het eerste jaar staan ook open voor geïnteresseerden die alleen (een) losse module(s) willen volgen.

De lesdagen (bestaande uit een middag- en een avonddeel) zijn op de woensdag en vinden plaats op de cursuslocatie Domstad van Hogeschool Utrecht. De hoorcolleges worden verder afgewisseld met excursies, veldwerk en projectbegeleiding.

In het eerste jaar wordt de basis gelegd: de nadruk ligt daarbij op het vergroten van de kennis ten aanzien van historische bouwmaterialen en -constructies en het verder ontwikkelen van basisvaardigheden zoals onderzoeksmethodiek, gebouwanalyse en het schrijven van (onderzoeks)rapporten.

In het tweede jaar van de opleiding ligt de nadruk op de verdieping van de kennis en vaardigheden van de student in zijn/haar gekozen afstudeerspecialisatie (bouwhistorie of restauratie). Daarnaast wordt aandacht besteed aan de verbreding van zijn/haar blikveld ten aanzien van het werkveld en de omgang met erfgoed (in de praktijk en in andere vakdisciplines).

Het onderwijsprogramma kent een belangrijke praktijkcomponent in de vorm van centrale praktijkopdrachten. Zo wordt in elke module in het eerste jaar in groepsverband een projectpand onderzocht onder begeleiding van ervaren vakdocenten. De onderzoeksrapporten worden uiteraard individueel vervaardigd.

Voor meer informatie kun je de website bezoeken via deze link en/of contact opnemen met de cursusleider Wido Choufour via wido.choufour@hu.nl.