
Orgel Oude Kerk, Amsterdam Foto: Hans-Jörg Gemeinholze via wikimedia
Nog niet zo lang geleden presenteerde het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst, deel voor deel, vijftien jaar lang, de prachtige encyclopedie: Het Historische Orgel in Nederland. Velen hebben we daarmee kunnen voorzien van een schat aan informatie over deze monumentale en bijzondere instrumenten, compleet met wat door de tijd heen met deze instrumenten is gebeurd.
De tijden blijven veranderen. Orgels zijn als vanouds vaak letterlijk ´in beweging´ door overplaatsing naar een andere locatie, bijvoorbeeld. Ook het onderhoud, restauratie en aanpassing van orgels is een continue proces. En er komen natuurlijk nieuwe bij. Daarmee treedt onvermijdelijk het verouderingseffect op van gedrukte media, zoals de boven beschreven boekenserie. De lancering van een via het internet toegankelijk digitaal orgelplatform is de oplossing.
Door de snelle ontwikkeling van de sociale media en het vanzelfsprekend gebruik van het internet in het dagelijks leven, hebben we als organisatie nieuwe mogelijkheden om de enorme hoeveelheid historische en nieuwe gegevens beter te ontsluiten, en blijvend actueel aan te bieden.
Sinds het afronden van de omvangrijke orgelencyclopedie is het NIvO met een kleine redactie verder gegaan om dit nieuwe project vorm en inhoud te geven. Inmiddels is een omvangrijke zogenaamde relationele database ontwikkeld waarin alle gegevens over het verleden en heden van de orgels, de mensen en hun activiteiten in tekst, beeld en geluid kunnen worden ondergebracht.
Doelstelling van het platform is de orgels, de musici, de bouwers en de muziek op aantrekkelijke en betrouwbare manier te presenteren voor een breed publiek. Het platform wil op deze manier de wereld van het orgel promoten en een permanente plaats verwerven op het internet.
Het platform biedt straks aan de deelnemers –liefhebbers, orgeldeskundigen, eigenaren, beheerders en bespelers van orgels– de mogelijkheid van een persoonlijke inlog. Hiermee kunnen gegevens worden beheerd van onder andere het eigen profiel met agenda’s en favorieten. Ook is het opzetten en beheren van een persoonlijk digitaal (orgel)archief mogelijk.
Het wetenschappelijk portaal biedt toegang tot gedetailleerde documentatie voor internationaal onderzoek en kennisuitwisseling.
Presentatie
Op vrijdag 27 maart 2015 presenteert het NIvO de Pilot Amsterdam Orgelstad: een preview van het orgelplatform met informatie over ruim 50 historische orgels in Amsterdam. Met de preview worden de bedoelingen en mogelijkheden van het orgelplatform uiteengezet.
Voor deze presentatie is het NIvO te gast bij de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.
Door zich aan te melden op de website van het NIvO kan men nu al een voorbeelden van orgelbeschrijvingen in de database zelf bekijken.
Persbericht NIvO
Geef een reactie