
De Dongecentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg begint aan een tweede leven. Het dienstgebouw uit 1951 is als eerste gebouw op het terrein herbestemd, tot kantoorgebouw. De oplevering van het kantoorgebouw is een bijzondere mijlpaal in de herbestemming van het industriële complex langs de Donge, dat wordt herbestemd door de Provincie Noord-Brabant en BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed.
Het vierkante gebouw met vijf verdiepingen is ontworpen in de traditionalistische wederopbouwarchitectuur en heeft siermetselwerk en vierruitsvensters met stalen kozijnen.

Bijzonder aan de restauratie is dat het interieur en kleurenschema uit de jaren ’50 als leidraad is genomen. Er is deen kleuronderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de wijze waarop het interieur van het kantoorgebouw in de jaren 50 was afgewerkt. Ook de lambrisering en de houten vloer zijn teruggebracht naar de oorsponkelijke staat, de vide is weer opengemaakt en de nu weer goed zichtbare glasconstructie hersteld.
Bij de herbestemming van het leegstaande complex gaat daarnaast bijzondere aandacht uit naar het doorgeven van de verhalen: deze zijn eerder verzameld op https://www.boei.nl/mensen-vertellen/560/all.
Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Wij troffen in 2012 het oude logboek van de centrale aan waarin als laatste stond geschreven: centrale uitgeschakeld, pand gesloten. Dat logboek kan door deze herbestemming weer open. We voegen een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van dit monument, waarbij een gezonde exploitatie het uitgangspunt is.”

Geef een reactie