Restauratie Grote Kerk Dordrecht gaat 1,5 miljoen euro kosten

Ongeveer vijftien glas-in-loodramen van de Grote Kerk in Dordrecht zijn dringend toe aan restauratie, wat een aanzienlijk prijskaartje met zich meebrengt. In Nederland zijn er slechts enkele bedrijven met de vereiste kennis en materialen om ramen van dit formaat te herstellen, en zij hanteren aanzienlijke kosten. De restauratie wordt ingeschat op zo’n 1,5 miljoen euro.

Nu het Kamorgel is gerestaureerd, zijn de glas-in-lood ramen aan de beurt. In de late jaren ’80 onderging de Grote Kerk een volledige inspectie en restauratie. Sindsdien zijn de monumentale ramen verwaarloosd, en de afgelopen 35 jaar hebben hun sporen achtergelaten.

Jacob Klink, de kerkmeester van de Grote Kerk, verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw, legt uit wat er aan de hand is: ” Er zijn drie problemen, allereerst wijkt het staal waarmee de ramen vastzitten in de muren. Daardoor ontstaan er gaten. Ten tweede zijn de voegen weg door het weer en erosie, wat zorgt voor lekkage. Het laatste probleem is dat het glas-in-lood bol of hol staat, waarbij er spanning op het glas komt te staan wat op termijn niet goed is voor het behoud van het glas.”

De cruciale stap is om het lood te vervangen. Dit is een langdurig en specialistisch proces waarbij het glas en lood in delen moet worden verwijderd, gerestaureerd, gereinigd en weer teruggeplaatst. Slechts enkele bedrijven beheersen dit vak uit, en zij bepalen dan ook de prijzen. Bovendien bevinden deze ramen zich op lastig bereikbare plekken hoog in de kerk, met een hoogte van meer dan tien meter en een breedte van ongeveer twee meter.

De kerk schat dat het totaalbedrag uitkomt op ongeveer 1,5 miljoen euro. Fondsen kunnen minder dan de helft van het bedrag dekken, maar het overige deel moet door de Grote Kerk zelf worden betaald. Daarom doet de kerk een beroep op alle inwoners van Dordrecht die trots zijn op het boegbeeld van hun stad. De inzamelingsactie begint op 30 september met een benefietconcert van het oudste jongenssopranenkoor van Nederland, het Haags Matrozen Koor.