Reusch Schimmert duurzaamst verbouwd monument van Nederland

Watertoren de Reusch in Schimmert. Beeld: still video RCE

Watertoren De Reusch in Schimmert is uitgeroepen tot het best verduurzaamde monument van Nederland.

Eigenaar Nico Eurelings ontving de symbolische ‘groene sleutel’ donderdag in Ede tijdens de aftrap van de Open Monumentendagen. “Dit is de kroon op het werk. Heel mooi om zo’n prijs als waardering te krijgen”, vertelt Eurelings. Hij kocht de watertoren in 2015 met het idee om er eten en drinken te maken met alleen maar streekproducten. “We hebben lokale producten heel hoog in het vaandel staan, in combinatie met niet te ver reizen. Dat kon de jury heel erg waarderen.”

De tweede en derde prijs gingen naar Oldschool Hotel Winterswijk en Elevatorhuis Rotterdam.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland het initiatief genomen voor de organisatie van de OMD Duurzaamheidsprijs die aansluit bij het thema van dit jaar. Hiermee willen zij een monument belonen dat het toonbeeld is van verduurzaming. Klik hier voor meer informatie en de filmpjes van de genomineerden.

Gesponsord door Wijnozol

Wijzonol beloont de winnaar van de Open Monumentendag duurzaamheidsprijs 2022 met deze mooie cheque, omdat Koninklijke van Wijhe als Nederlandse verffabrikant de koploper is op het gebied van duurzaamheid en behaalde in 2016 als eerste chemische bedrijven ter wereld het B Corp certificaat.  Sinds begin dit jaar is Wijzonol Bouwverven trotse partner van Nederland Monumentenland, zij wil hiermee een extra impuls geven aan de verduurzaming in Nederland.