Voor het eerst is er een duidelijke omschrijving van de eisen aan historisch schilderwerk opgesteld. In de uitvoeringsrichtlijn Historisch Schilderwerk worden zowel de finesses van ‘gewoon’ schilderwerk aan monumentale gebouwen te beschrijven, als de zogenoemde ‘bijzondere technieken’ die het historisch schilderwerk tot zo’n fascinerend vakgebied maken. Bijzondere technieken zijn bijvoorbeeld hout- en marmerimitatietechnieken, sjabloneren, tamponneren, patineren, dop- en kloptechniek. Maar ook het gebruik van de wikkeltechniek, het letterzetten en bieswerk, het herstellen van ornamenten en heraldische motieven, polychrome decoraties, het aanbrengen van bladmetalen (vergulden en polimentvergulden). Van al deze werkzaamheden zijn de eisen aan de ondergrond, de werkzaamheden en de te gebruiken materialen beschreven.
De richtlijn is opgesteld door een breed samengestelde begeleidingscommissie van restauratieschilders, opdrachtgevers, onderwijsinstellingen, RCE, gemeente, monumentenwacht en de stichting ERM.
De uitvoeringsrichtlijn treedt naar verwachting 1 juli 2015 in werking en wordt vervolgens opgenomen in de Stabu-systematiek (BOUWBREED). Erkende schilderbedrijven hebben dan enige tijd om over te stappen naar de nieuwe regeling; de huidige erkenningsregeling vervalt naar verwachting per 1 juli 2016. De richtlijn is in te zien via Historisch Schilderwerk, tot 15 mei 2015 zijn reacties op de conceptregeling mogelijk.
Geef een reactie