Rijk geeft lijst met 34 af te stoten monumenten

Vesting Naarden Foto Michiel1972 via Wikipedia Commons
Vesting Naarden Foto Michiel1972 via Wikipedia Commons

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen deelt de zorgen van Bond Heemschut en 11 andere organisaties (zie eerder bericht) niet dat de vervreemding van rijksmonumenten leidt tot versnippering en mogelijke verwaarlozing van het monumentaal vastgoed in rijksbezit. Ze betoogt dat de overdracht pas plaats zal vinden na een zorgvuldige procedure en afweging van risico’s. (…) Voor het eerst is het kabinet wel met een lijst gekomen van 34 monumenten(complexen) met erfgoedfunctie, die op de korte termijn voor vervreemding in aanmerking komen.

Klik hier voor de beantwoording van de minister op kamervragen van Vera Bergkamp van D66.
Klik hier voor de lijst met 34 monumenten die snel verkocht zullen gaan worden.

Heemschut

  1. Laat eens zien dat de bevolking Naarden dit monument van belang vindt door extra gemeentelijke belastingen te inkasseren voor deze vesting van de Burger. Er komen de komende jaren veel monumenten bij, denk daarbij aan kerkgebouwen. Ik heb niets met kloosters, kerken e.d. Waarom zou ik dan belastinggeld, via de overheid, moeten betalen voor allerlei gebouwen waar ik niets mee heb. Maak eens een inventatisatie wat we willen behouden en onderhouden met belasting geld. Er is teveel de laatste 20 jaar op de monumentenlijst gekomen, door een kleine club monumenten fundamentalisten, dat niet de moeite waard is. Het ging de laatste 20 jaar om kwantiteit niet om kwaliteit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.