Rijksmonumentale vuurtoren ‘Lange Jaap’ in Den Helder dreigt in te storten

Vuurtoren Lange Jaap in Den Helder
Vuurtoren Lange Jaap in Den Helder. Foto: Gerard Hogervorst via wikimedia CC BY-SA 3.0

In de wanden van de vuurtoren van Den Helder zijn grote scheuren ontstaan. Daardoor bestaat het risico dat de Lange Jaap, zoals de toren in de volksmond heet, kan instorten. De omgeving is meteen afgesloten. De vuurtoren uit 1877 is sinds 1988 een rijksmonument.

Bij de vuurtoren zijn in 1998 al constructiefouten vastgesteld door onderzoeksorganisatie TNO. Het was toen bekend dat er scheuren in de gietijzeren vloeren zaten. Doordat er nu ook scheuren in de wanden zijn ontstaan, zou de gietijzeren constructie het volgens Rijkswaterstaat in één keer kunnen begeven.

Jan Roelofsen, bestuurslid van bewonersvereniging Huisduiner Belang, trok jaren geleden al eens aan de bel en zei toen dat er hoognodig wat moest gebeuren. “Toen was het volgens Rijkswaterstaat nog helemaal niet zover”, zegt Roelofsen tegen NOS. “Het was een kreet die ik liet vallen, maar nu is het wel zover. Dus iedereen bij Rijkswaterstaat heeft zitten slapen.”

Het is nog niet duidelijk hoe de scheuren moeten worden verholpen. Rijkswaterstaat zal naar aanleiding van de problemen bij de Helderse vuurtoren ook andere oude vuurtorens nalopen.

http://https://youtu.be/aIAq-b_NU1Q