Romeinse resten gevonden bij Ommeren de Kroonheuvel

Archeologisch onderzoek Ommeren de Kroonheuvel Foto: Archeologisch Onderzoek Leiden BV

In het plangebied De Kroonheuvel in Ommeren worden door Vink Aannemingsmaatschappij bv nieuwe woningen gerealiseerd. Voorafgaand aan de werkzaamheden is door Archol bv een archeologische opgraving uitgevoerd op het terrein, dat ten zuiden van de Dr. Guepinlaan en ten oosten van de Ommerenveldseweg ligt. Het onderzoek speelde zich af in de oude dorpskern van Ommeren en door eerder onderzoek was al bekend dat het terrein in de middeleeuwen bewoond was. Het doel van de opgraving was om meer informatie te verzamelen over de geschiedenis van het gebied.

De oudste archeologische resten die bij het onderzoek zijn aangetroffen dateren uit de Romeinse tijd. In deze periode was De Kroonheuvel niet bewoond, maar er zijn wel vondsten uit deze tijd aangetroffen. Het gaat om aardewerk uit de tweede eeuw na Chr. De grens van het Romeinse rijk (de limes) lag een paar honderd meter ten zuiden van het plangebied en de vondst van de aardewerkscherven wordt gelinkt aan de aanwezigheid van onder andere militairen in het gebied.

De Kroonheuvel ligt op de westelijke oever van een oude Rijngeul. In de vroege middeleeuwen, de 8e eeuw, is deze Rijngeul buiten werking geraakt. In deze periode was er ook een grote overstroming, waardoor in het gebied een grote kolk ontstond. Deze liet een laagte of depressie na in het landschap en in deze laagte werd door de mens regelmatig afval gedumpt. Bij het onderzoek werd hieruit maar liefst 65 kilo aan archeologisch vondstmateriaal verzameld, waaronder scherven van potten, stukken maalsteen, botten van onder andere runderen en varkens, een benen kam, een mantelspeld (fibula), een mes en een sleutel.

Ook zijn er bij het onderzoek resten gevonden van twee huizen uit de periode 1200-1350. De locaties van de houten palen van de huizen waren in de bodem nog zichtbaar als donkere verkleuringen. Op deze manier waren ook nog een schuur en zeven graanschuurtjes (roedebergen) herkenbaar. Er werden daarnaast drie waterputten gevonden, waarin de middeleeuwse houten beschoeiing nog aanwezig was. De ouderdom van de bewoning kon worden vastgesteld aan de hand van onder andere aardewerkscherven die in de grondsporen en op het terrein werden teruggevonden. In de loop van de 14e eeuw werd de bewoning opgegeven en het terrein verlaten. Vanaf die tijd was De Kroonheuvel in gebruik als weiland en akkerland. Tot nu, want binnenkort zullen de nieuwe bewoners hun intrek nemen in de nieuw gebouwde huizen.

Gravend archeologisch onderzoek vind in Ommeren zelden plaats. Recent vond een begeleiding plaats op het terrein van een fruitbedrijf langs de provinciale weg en bij de zandwinning van K3 in het Ommerenveld is enkele jaren terug een opgraving uitgevoerd. De verwachting is dat de resultaten van deze beide onderzoeken over niet al te lange tijd verschijnen.