LISSE – In de Duin- en Bollenstreek wordt de komende twee jaar gewerkt aan de Cultuurhistorische Atlas van de streek. Daarin worden zoveel mogelijk cultuurhistorische gebieden en elementen beschreven en gewaardeerd, die de diverse landschappen van de streek karakteriseren.
De Cultuurhistorische Atlas is een initiatief van het CultuurHistorisch Genootschap (CHG) Duin- en Bollenstreek en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond. De atlas is in eerste instantie bedoeld voor overheden en andere beleidsbepalers. Het is de bedoeling dat die de atlas raadplegen bij plannen voor behoud, herstel en ontwikkeling. Op die manier kan worden voorkomen dat waardevolle gebieden en elementen uit het landschap verdwijnen.
Al in 2007 is het initiatief genomen voor zo’n atlas, maar pas in 2010 werd het plan haalbaar. Het Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland besloot een subsidie te verlenen, waardoor ook Europese subsidie vanuit het Plattelandsontwikkelingsprogramma kon worden verkregen. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland betaalt mee. Hierna kon Landschapsbeheer Zuid-Holland worden ingehuurd als procesbegeleider en kon het project in 2012 van start gaan.
Geen boek maar website
Er is niet gekozen voor een atlas in gedrukte vorm, maar voor een digitale versie. Een boek of DVD biedt slechts een momentopname, terwijl een website dynamisch kan blijven en voor iedereen toegankelijk is. Het gebied dat de Cultuurhistorische Atlas gaat bestrijken omvat de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen.
Er worden circa 70 gebieden in zeven verschillende landschappen onderscheiden: de duinen, de strandwallen, de strandvlaktes, de zanderijen, het mondingsgebied van de Rijn, plassen en veenweidegebieden en droogmakerijen. Bij elk gebied moet worden geïnventariseerd welke cultuurhistorische elementen in het landschap karakteristiek zijn. Daarbij valt te denken aan: bollenvelden, beekjes, dijken, molens, oude hagen, grenspalen, boerderijen, bollenschuren, hoge wegen, gemalen, pestbosjes, archeologische vindplaatsen en nog veel meer.
Mee helpen inventariseren
Op woensdagavond 1 februari jl. waren ongeveer 40 bestuursleden van historische verenigingen en landschapsorganisaties naar De Vergulde Zwaan in Lisse gekomen. Zij kregen uitleg van Mirjam Eikelenboom, regiomedewerker bij Landschapsbeheer Zuid-Holland, en Alfons Verstraeten, bestuurslid van het CHG. Zij lieten zien hoe de cultuurhistorische atlas tot stand komt. Op een nog te lanceren website komen formulieren beschikbaar, waarop beschrijvingen en foto’s van de elementen ingevoerd kunnen worden. Een team van deskundigen checkt de gegevens en bepaalt de waardestelling. Daarna zullen de resultaten op de website zichtbaar zijn.
Lokale bijeenkomsten
Het CHG deed een beroep op de historische verenigingen in het gebied om hun leden en achterban in te zetten bij de inventarisatie van alle gegevens. Het is immers de bedoeling dat de bewoners van de Duin- en Bollenstreek zelf gaan meehelpen om de atlas tot stand te brengen. Bij hen is de kennis aanwezig die nodig is. Om dit op lokaal niveau te kunnen realiseren, worden dit voorjaar in alle zes gemeenten bijeenkomsten georganiseerd voor ieder die mee wil werken aan de Cultuurhistorische Atlas van de Duin-en Bollenstreek.
Geef een reactie