Uitgeverij Komma, verantwoordelijk voor de succesvolle uitgave Rijks, Masters of the Golden Age van Marcel Wanders, brengt een nieuw meesterstuk uit: Het Schilderboek, van Lux Buurman. Rijk geïllustreerd en met humor geschreven laat dit boek zien dat tekenen en schilderen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Kunstschilder en docente Lux Buurman onthult alles over de klassieke teken- en schilderkunst zoals perspectief, anatomie en het gebruik van kleur en beschrijft stap voor stap de geheime technieken en schildersrecepten van de oude meesters. Het boek staat bomvol tips, oefeningen en inspirerende achtergrondinformatie. Een schat aan kennis en inzicht voor het eerst gebundeld in één boek. Het Schilderboek is vanaf heden verkrijgbaar in zowel het Nederlands als het Engels.
“In de 35 jaar dat ik les geef ben ik tot de conclusie gekomen dat iedereen tot op zekere hoogte kan leren tekenen en schilderen en dat de kennis die daarvoor nodig is overdraagbaar is. Het probleem is alleen dat die kennis in de achterliggende 100 jaar behoorlijk is weggezonken.” Lux Buurman, kunstschilder en docente
Praktische voorbeelden, oefeningen en hedendaagse inzichten worden onderbouwd met bevindingen uit diepgaand onderzoek naar de klassieke schildertechnieken: de specialiteit van Lux Buurman en haar man, tevens kunstschilder, Ab van Overdam. Zo blijft naast kennis ook een stuk cultureel erfgoed bewaard. Lux Buurman: “In dit boek wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je met behulp van de juiste teken- en schildertechniek tot een professioneel resultaat kunt komen. Deze klassieke technieken zijn voor zowel figuratieve als abstracte schilderkunst toepasbaar. Het is de basiskennis van waaruit elke kunstenaar zijn eigen stijl kan ontwikkelen.”
Alle aspecten van De Schilderkunst
Het Schilderboek speelt perfect in op de hernieuwde belangstelling voor het maakproces, het ambacht en de materialen van de klassieke schilder- en tekenkunst. Dit maakt het Schilderboek ook een interessant boek voor de verzamelaar, kunstliefhebber en museumbezoeker die wil weten hoe technieken, zoals trompe l’oeuil of een bepaald kleureffect tot stand komen. Lezers krijgen in begrijpelijke taal letterlijk toegang tot de ateliergeheimen van de oude meesters en moderne kunstschilders waardoor zij hun werk op een andere manier leren bekijken en waarderen.
Professor dr. Ernst van de Wetering, kunsthistoricus en ‘s werelds bekendste Rembrandt specialist: “Dit bijzonder leerzame boek biedt een verbazingwekkend breed en diepgaand inzicht in de schilderkunst in al haar aspecten.”
Over Lux Buurman
Lux Buurman (1947) ging na de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Vrije Academie in Den Haag in 1974 in de leer bij kunstschilder Ab van Overdam. Overdam onderzocht jarenlang oude studies, boeken en werken van de beroemde meesters. Mede dankzij de passie van haar mentor (inmiddels haar echtgenoot) groeide Buurman uit tot meester in de klassieke schilderkunst. Buurman is werkend lid van Pulchri Studio in Den Haag en geeft vanuit haar eigen atelier les. Haar werken hangen in diverse binnenlandse collecties zoals de Nederlandse Bank, ING en Caldic (Joop van Caldenborgh) collectie en maken onderdeel uit van diverse buitenlandse collecties van Monaco tot Amerika. Haar werk is geëxposeerd door Galerie Mokum in Amsterdam, Smelik & Stokking en is regelmatig te zien bij Galerie het Cleyne Huys aan het Noordeinde. Eerder dit jaar exposeerde Buurman haar project ‘Een Jas’ in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.