SIKB Jaarcongres: Nieuwe allianties in bodem, water en archeologie

Welke factoren bepalen een succesvolle samenwerking tussen deskundigen onderling? Wat is er nodig zodat professionals van overheden en het bedrijfsleven samen het omgevingsbeleid vormgeven, en daar de burgers bij weten te betrekken? Hoe ziet het er in de praktijk uit wanneer over de grenzen van het eigen vakgebied wordt gekeken? Welke ervaringen zijn daarmee opgedaan? En wat maakt het mogelijk om bottom-up aan de slag te gaan?

Op het SIKB-congres op 21 september 2017 in de Reehorst in Ede krijgt u een kijkje achter de schermen van projecten waarin nieuwe allianties zijn of worden gevormd. Doet u nieuwe ideeën op en wordt u geïnspireerd om ook in uw eigen praktijk bij te dragen aan het smeden van nieuwe samenwerkingsverbanden. En uiteraard is er tijdens het congres ook veel nieuws over de praktische aspecten van ons werk, over nieuwe technieken en de wijzigingen in SIKB-documenten per 1 januari 2018.

Het congres start met bijdragen van Carla Schönknecht, Gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, Bodem en Natuur bij Provincie Zeeland en Roelof Bleker, Dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. Onder leiding van Boudewijn Goudswaard, The Missing Link erfgoedadvies delen zij ervaringen over de samenwerking met burgers en bedrijven en andere overheden.

Praktische recepten voor samenwerken
In de middagsessies is er weer ruim baan voor actuele kennis uit de archeologische praktijk. Zo laat de gemeente Ede zien hoe het er in de praktijk uitziet wanneer over de grenzen van het eigen vakgebied wordt gekeken bij het maken van hun Omgevingsvisie en leer je meer over hoe de gemeente Haarlem zich klaar maakt als bronhouder van erfgoeddata voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Nieuwe inzichten door micromorfologisch onderzoek
In deze praktijksessie kom je meer te weten over de nieuwste inzichten bij micromorfologisch onderzoek. Zo blijkt het uit recent onderzoek in Nederland en België een uitermate geschikte informatiebron/methode te zijn bij onderzoek naar vindplaatsvorming, ruimtegebruik, ambachtelijke activiteiten en stedelijke ontwikkeling.

Nieuwe leidraad voor goed materiaalonderzoek
Laat je vervolgens informeren over de nieuwste kennis bij materiaalonderzoek en hoe je daar via het PvE zinvolle eisen aan kunt stellen.

De eerste ervaringen met het nieuwe Provinciaal Depot Beheersysteem
Hoe werkt het nieuwe Provinciaal Depot Beheer Systeem (PDBS) in de praktijk om de digitale dataset (Pakbon) snel en efficiënt te verwerken?

Je bent van harte welkom op 21 september in Ede! Via deze link kan je het programmaboekje downloaden en je aanmelden.