Sint-Jan Waalwijk sluit zich aan bij ‘Grootste Museum van Nederland’

Sint-Jam de Doperkerk, Waalwijk Foto: Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper'

Na twee maanden vertraging door corona zal de Sint Jan de Doperkerk in Waalwijk vanaf zondag 5 juli niet langer alleen een rooms-katholiek gebedshuis zijn, maar ook een museum. Vanaf dan zal de kerk onderdeel zijn van het Grootste Museum van Nederland, een select gezelschap van 17 beeldbepalende Nederlandse kerken. De deuren zullen vanaf dan 5 middagen per week openstaan voor bezoekers. Een audiotour geeft bezoekers alle informatie over de grootste neo-byzantijnse kerk van Nederland met 19 koperen koepels.

Open vanaf 5 juli

Bezoekers van de Sint Jan in Waalwijk kunnen vanaf 5 juli met een gratis audiotour langs alle hoogtepunten van de kerk lopen. Een boeiende rondleiding van een half uur bestaande uit 9 verhalen, beschikbaar in het Nederlands en Engels. De tour neemt de bezoeker mee door de hele kerk, die alles te horen krijgt over de ontstaansgeschiedenis, het gebouw en de bijzonderheden. Afgelopen weken is de benodigde apparatuur voor de audiotour in de kerk geplaatst. Ook is er een balie in de kerk gebouwd voor het Grootste Museum. De verruimde openstelling wordt mogelijk gemaakt met de inzet van maar liefst 60 vrijwilligers, die een korte opleiding krijgen van Museum Catharijneconvent Utrecht tot gastheer of gastvrouw. De Sint Jan als museum zal vijf middagen in de week open zijn, van woensdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur. De entree tot de kerk en het gebruik van de audiotour zijn gratis.

Grootste Museum

Het ‘Grootste Museum van Nederland’ is een nationaal project van het Catharijneconvent in Utrecht. De 17 kerken en synagogen die onderdeel zijn van dit initiatief hebben allemaal een uniek verhaal te vertellen en zetten hun deuren zo veel mogelijk open voor het publiek. Hoewel er op zondag 5 juli vanwege de beperkingen rondom corona geen officiële openingsceremonie zal zijn, worden de kerkdeuren vanaf die dag toch geopend voor bezoekers. Uiteraard zullen tijdens de openingsuren alle corona-maatregelen strikt in acht worden genomen.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Vrienden van Sint Jan de Doper te Waalwijk: www.vriendensintjanwaalwijk.nl