Sloop dreigt voor een van de laatste polderboerderijen van Rotterdam

Voorhoeve van Muyden.
Voorhoeve van Muyden. Foto: Gerard Jan van Leer

Aan het Toepad in Rotterdam staat de Voorhoeve van Muyden, een vervallen boerderij van 114 jaar oud. Eigenaar van de grond, Defensie, wil de boerderij slopen. Maar omwonenden zijn fel tegen. De boerderij maakt deel uit van een voormalig buurtschap en is daarom interessant erfgoed, zeggen ze (Rijnmond).

Gerard Jan van Leer is één van dit bewoners: “De boerderij is een van de laatste restanten van een groot landgoed. Daarnaast ligt het tegenover de Joodse begraafplaats en vormt het samen daarmee nog een laatste stukje gebied zoals het vroeger was. Het is heel erg belangrijk om zo’n stukje authentiek Rotterdam te behouden.”

Voorhoeve van Muyden. Foto: Gerard Jan van Leer

Historische buurtschap

De boerderij was onderdeel van buurtschap Kralingeroord. Het buurtschap werd gekenmerkt door lintbebouwing met tal van dijkhuisjes, boerderijen en een eigen schooltje en kerk. Dat landschap is grotendeels verdwenen. Nu dreigt er ook sloop voor een van de laatste boerderijen in het gebied: de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad. De hoeve stond ooit aan de voorzijde van de buitenplaats Muyden, die in de jaren zestig werd opgeofferd voor de bouwwerkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug (Roterodamum).

Voorhoeve van Muyden.
Voorhoeve van Muyden. Foto: Gerard Jan van Leer

Monumentale status

Om de boerderij te redden, willen de bewoners de boerderij een gemeentelijke monumentale status geven. “Daar ben ik nu voor aan het lobbyen”, zegt Van Leer. Historisch Genootschap Roterodamum heeft inmiddels een aanvraag ingediend om het gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren. Maar de tijd dringt en het is letterlijk vijf voor twaalf. Als de reddingspoging niet lukt, zou een van de weinige nog bestaande polderboerderijen in Rotterdam verdwijnen (De Havenloods).

  1. Alweer een voorbeeld van de hopeloze slooplust van deze gemeente, totaal geen oog voor het historische verleden van deze buurt en bovenal voor deze prachtige boerderij die aan een eeuwenoude toegangsweg naar Rotterdam staat.
    De stad wordt saai, oersaai zonder iets van vroeger. De stad heeft dan misschien haar hart terug maar haar verleden is systematisch gesloopt.

  2. Dit is helaas het lot van te veel boerderijen die hun agrarische functie verliezen, en worden opgeslokt door oprukkende bebouwing. Als door gemeenten niet wordt ingezet op beleid om boerderijen als deze te herbestemmen en waardevolle exemplaren een beschermde status te verlenen, dan ligt verval (en uiteindelijk sloop) op de loer. Hopelijk kan dat lot voor deze boerderij worden afgewend.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.