Smederij Valthermond wordt provinciaal monument

De vervenerswoning met smederij in Valthermond wordt aangewezen tot provinciaal monument. De provincie Drenthe heeft deze week de procedure in gang gezet. Hierdoor genieten de woning uit ongeveer 1912 en de smederij uit 1921 nu al de bescherming van een provinciaal monument.

Bond Heemschut reageert verheugd. De erfgoedorganisatie verzocht de provincie al op 4 oktober 2013 om woning en smederij op de provinciale monumentenlijst te plaatsen. “Het heeft wel erg lang geduurd”, constateert architect Leen de Graaf namens Heemschut.

De smederij verkeert in zeer slechte staat. Op korte termijn zijn maatregelen nodig om verder verval tegen te gaan. De aanwijzing tot provinciaal monument stelt de eigenaar in staat geld tegen lage rente te lenen om het pand op te knappen. Eigenaar Frans van Kuik uit Leiderdorp wil de smederij een goede bestemming geven.

In Valthermond stonden ooit twintig smederijen. Die van J. Klok was een van de grotere.
Er konden treinwagonnetjes voor de vervening en brugonderdelen worden gemaakt. De smederij is daardoor van meer dan van lokaal belang.

Voor meer informatie:

LEEN DE GRAAF: architect en adviseur ruimtelijke kwaliteit van Heemschut Drenthe 06-15103014

  1. Gemeentebelangen Borger-Odoorn feliciteert eigenaar Frans van Kuik van Smederij Valthermond met het aanwijzen tot Provinciaal Monument. Heel veel succes om het beoogde doel te bereiken.

  2. In uw verkiezingsprogramma 2014-2018 (Kern & Krachtig Lijst 1 Gemeentebelangen Borger-Odoorn) heeft u aangegeven op bij de rubriek Toeristische sector, Speerpunten dat uw partij staat voor het zorgvuldig omgaan met ons erfgoed. U heeft daarnaast een mooie foto geplaatst van de oude Stoomsmederij. Na telefonisch contact met uw partij in maart 2014 zijn een 3-tal medewerkers op bezoek geweest. Verkiezingsposters van uw partij werden afgegeven en opgehangen. Op mijn verzoek om steun werd mij toegezegd dat men contact op zou nemen na de verkiezingen.
    Het behoud van het gehele complex is van groot regionaal belang, zeker voor de gemeente Borger-Odoorn welke zeker veel aandacht besteedt aan het toeristische aspect van de gemeente.
    Ik waardeer dan ook elke vorm van ondersteuning en zou het geweldig vinden als u ook bereid bent mee te helpen om mijn doel te helpen realiseren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.