Deze site is 'Under Construction', nog even geduld

Spectaculair muziektheater in een van de laatste kassen van Lent

Lent is van hardwerkend tuindersdorp met meer dan 150 kwekerijen veranderd in een groene woonwijk van Nijmegen waar weinig van dit verleden te zien is. Maar in een van de laatste kassen van Lent broeien nieuwe plannen.. Deze week sluit muziektheatergroep BOT zich er in het kader van de voorstellingenreeks Het Geluid Van een maand lang op. Hierin wekken ze de oude kassen nog één keer tot leven in een spectaculaire muziektheatervoorstelling. Op 16, 17, 18 en 19 april speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van Glas, De verborgen tuinen van Lent.

‘De groentetuin van Nijmegen’, zo werd Lent aanvankelijk genoemd. Het is gebouwd op de vruchtbare grond die de Waal na overstromingen achterliet en groeide uit tot een waar landbouwparadijs. Eindeloze rijen vol kassen vulden de horizon, kwekerij na kwekerij kwam op en de Lentse potgrond is nog steeds wereldwijd bekend. Maar waar het vroegere Lent de grote stad van groenten en fruit voorzag, zo eet Nijmegen nu het dorpje op..

De stad springt de Waal over, schiet wortel in de vruchtbare aarde en groeit uit. De nieuwbouw in Lent bloeit op, maar voor landbouw is geen plek meer. Kassen zijn opgekocht, boomgaarden verdwenen en tuinderswoningen vervangen. Maar wie goed kijkt, vindt her en der nog een verscholen tuin. Net als achter het huis aan Begoniastraat 2. De kwekersfamilie die er woonde, heeft haar kassen achtergelaten toen uitbreiding geen optie meer was. Het is een van de weinige complexen die nog niet is overgeleverd aan een nieuw bestemmingsplan, maar aan de natuur: die wint meter voor meter haar terrein weer terug. Een Hof van Eden waar het wilde groen botviert, nauwelijks zichtbaar van de buitenkant.

Muziektheatergroep BOT trekt een maand lang overall en klompen aan en verdiept zich in het leven onder een glazen stolp. Samen met productiehuis Oost-Nederland laten ze een van de laatste kassen van Lent nog één keer herleven in een speciale locatievoorstelling die in vier weken tijd op locatie wordt gemaakt. In het vacuüm van de verlaten kas proberen de mannen te laten groeien wat buiten geen schijn van kans heeft en kweken met veel precisie muzikale stekjes op. Op 16, 17, 18 en 19 april speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van Glas, De verborgen tuinen van Lent. Met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Danielle van Vree.

Het Geluid Van Glas wordt georganiseerd in het kader van erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland en is onderdeel van de voorstellingenreeks Het Geluid Van, die dit jaar vijf jaar bestaat en haar tiende editie viert. Sinds 2011 hebben de makers ruim 120 uitvoeringen gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor meer dan 5000 bezoekers bijzondere erfgoedlocaties in Oost-Nederland tot leven hebben gewekt, van graansilo tot steenfabriek en basiliek. Dit jaar volgen er binnen het erfgoedfestival nog twee edities van de reeks in Gelderland.

Kijk voor meer informatie op: www.hetgeluidvan.nl

De voorstelling wordt georganiseerd in kader van erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderlandprovincie Overijssel en onze partners De Nieuwe OostCoöperatie Erfgoed GelderlandDoornroosjeFestival op ‘t EilandNijmegen CultuurstadTheatraal Am WaalFestival De Oversteek,Co-BomenWintertuinDe LindenbergGemeente NijmegenLUX NijmegenGelders GenootschapMudboot SessionsSLAKGelders ArchiefOosterlichtSpaanse PeperHuis van de Nijmeegse GeschiedenisRBT KAN,De VasimN1 radio & televisieHorticoop Lentse PotgrondWarmoes de Historische Tuinderij LentMuseum Het Valkhof en Heemschut Gelderland. Met dank aan geluidskunstenaar Pé Okx voor het gebruik van zijn vitrofoon (glasmarimba).