Stadspartij Groningen in de bres voor interieurs monumentale panden

CC-BY-SA 3.0
Binnenstad Groningen Foto: RCE via wikimedia

De Stadspartij vindt het doodzonde dat historische interieurs van beeldbepalende en karakteristieke panden de laatste tijd worden gesloopt. Vooral in de Schildersbuurt maar ook elders in de gemeente wordt de complete binnenkant van huizen eruit gehaald en afgevoerd in de puincontainer.

“Authentieke schouwen, glas in lood ramen, fraaie trapleuningen en zelfs plafonds met originele ornamenten verdwijnen in de container. En dat om van een aantal kamers een kleine zelfstandige woning te maken”, zegt René Stayen raadslid van de Stadspartij.

De gemeente Groningen geeft sinds 2017 geen vergunningen meer af om panden op te splitsen in kleine studio’s. Het omgekeerde mag wel namelijk (historische) huizen van binnen leeghalen en een aantal zelfstandige woningen daarvoor in de plaats te bouwen. De Stadspartij is in principe voor het omzetten van onzelfstandige kamers naar kleine woningen
voor één of twee personen. Maar er zou beter moeten worden omgegaan met de vaak historische binnenkant.

“Waar wij moeite mee hebben is dat de soms zeer fraaie historische interieurs van oude panden rücksichtslos worden weggebroken. De buitengevels van karakteristieke panden worden beschermd, maar dat verliest veel aan waarde als het van binnen helemaal gesloopt is, vervolgt Stayen.

De Stadspartij vraagt het college morgen in de meningsvormende vergadering over stadsontwikkeling en wonen te kijken naar welke mogelijkheden er zijn om deze historische interieurs te behoeden voor de sloop.