Strijd voor behoud van Oude Raadhuis Etten-Leur: ‘Een gebouw van grote betekenis”

Het Oude Raadhuis van Etten-Leur, dat trots op de Markt staat met de inscriptie MDCCLXXVI die teruggaat tot 1776, is al die tijd een belangrijk gebouw geweest voor heel Etten-Leur. Volgens Piet Paantjens, voormalig voorzitter van Heemkundekring Jan uten Houte, moet het zo blijven. In 2026 zal dit historische monument namelijk al 250 jaar op dezelfde plek staan, en de Heemkundekring is van plan om op een bijzondere manier bij dit unieke jubileum stil te staan.

Binnenkort wordt er een boek uitgegeven over de ongeveer 160 monumenten in Etten-Leur, zowel rijks- als gemeentelijke monumenten, als onderdeel van de inzet van de heemkundekring voor het behoud van de monumenten van en in Etten-Leur. Deze inzet heeft in het verleden al geleid tot de strijd voor het behoud van monumenten zoals Don Bosco, het juvenaat Edwin Poppe, het Antonius gesticht en de Tomado-fabriek, hoewel deze inspanningen niet altijd succesvol zijn geweest.

In 2021 lanceerde de gemeenteraad van Etten-Leur echter het voorstel om het voormalige Raadhuis en de Van Goghkerk te verkopen. Dit voorstel omvatte een “Advies selectieprocedure” waarin de gedeeltelijke sloop van het aangebouwde deel van het Oude Raadhuis werd beschreven. De Heemkundekring verzette zich echter tegen deze laatste paragraaf. Op 9 maart werden meer dan 700 handtekeningen aan de burgemeester aangeboden, en binnenkort zal Jan uten Houte met de Gemeenteraad in gesprek gaan over het behoud van het Oude Raadhuis.