Studenten begraven tijdscapsule in tuin van Museum Arnhem voor de komende duizend jaar

Reverse Archeology

Museum Arnhem en ArtEZ University of the Arts werken samen voor het kunstproject ‘Reverse Archaeology’. Vandaag hebben zestien studenten van de bacheloropleiding BEAR Fine Art onder leiding van het kunstenaarsduo Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum een tijdscapsule begraven in de toekomstige tuin van Museum Arnhem. Deze capsule bestaat uit een zwarte kubus van een kubieke meter gevuld met kunstwerken die pas over duizend jaar wordt opgegraven. De studenten deden met dit project onderzoek naar hoe de wereld er over zo’n lange tijd uitziet. Gemeentelijk archeoloog Martijn Defilet heeft vandaag een catalogus met de inventaris van de tijdscapsule aangenomen, die door het museum wordt bewaard.

De studenten deden onderzoek naar de vraag wat het bewaren van kunst voor duizend jaar met zich meebrengt. Hoe ziet de samenleving er dan uit? Bestaat de mensheid dan nog wel? Spreken mensen nog wel dezelfde taal en hoe beschouwen zij dit nalatenschap?

Heropening Museum Arnhem voorjaar 2022

Museum Arnhem staat zelf aan de vooravond van een sleutelmoment in haar eigen geschiedenis, dat een actuele dimensie toevoegt aan deze tijdscapsule. Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe vleugel ontworpen door Benthem Crouwel Architects. In deze vleugel komen niet alleen nieuwe tentoonstellingszalen, maar ook het depot van het museum. Hierin worden straks alle 30.000 objecten uit de collectie van het museum bewaard, waaronder de collectie archeologie van de Gemeente Arnhem. De vernieuwde tuin wordt de groene ontmoetingsplek van Arnhem en is vrij toegankelijk voor iedereen. Het museum heropent zijn deuren in het voorjaar van 2022.