Studenten blinken uit tijdens Week van het Lege Gebouw

Voormalige vestiging van Europol in Den Haag

Amersfoort, 11 juni 2013 – Op 3 juni werd de Week van het Lege Gebouw formeel afgerond. Na een verblijf van een week in het voormalige Europolgebouw aan de Raamweg 47 te Den Haag, presenteerden 7 teams samengesteld uit studenten van 14 verschillende opleidingen, hun ontwerpen voor herbestemming. Het gebouw is een iconisch voorbeeld van de afstootopgave van het Rijk, alleen al in Den Haag gaat het Rijk meer dan 600.000 m2 kantoren af stoten, bovenop de 500.000 m2 die al leeg staat in Den Haag.

Wethouder Norder van Den Haag betoogde dat hij deze leegstand ook ziet als een kans om nieuwe woningen en werkplekken te realiseren, want het aantal mensen dat in Den Haag wil wonen en werken groeit nog steeds. Dus is er ook nog vraag naar ruimte. Maar, zo gaf Norder aan, om oplossingen te vinden in leegstaande kantoren is nieuw denken nodig en dat zag hij terug in de resultaten van de 7 teams. Niet werken vanuit eindplaatjes of vastomlijnde functies, maar flexibliteit en functiemenging staan in die plannen centraal. Dat is wat de markt vraagt. Dat is ook waar (internationale) carrièremogelijkheden liggen voor deze nieuwe generatie.

Rijksgebouwendienst
Ook de Rijksgebouwendienst was blij met de opbrengsten. Eva Klein Schiphorst, directeur van de RGD, kondigde aan dat zij de 7 plannen serieus gaat bestuderen. Financieel zijn de plannen vakkundig doorgerekend en kunnen ze uit, zoals ook op 4 juni bleek toen een aantal studenten hun plannen op de Provada (de grote vastgoedbeurs in Amsterdam) mocht presenteren. Maar de voorstellen ademen wel de geest van de nieuwe tijd en zullen bij veel klassiek denkende vastgoedprofessionals nog de wenkbrauwen doen fronsen. De RGD kondigde aan dat zij samen met de gemeente Den Haag de experimentele vorm van de Week van het Lege Gebouw gaat inzetten voor de binnenkort vrijkomende ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken.

Een nieuwe school
Voor de 14 deelnemende opleidingen was duidelijk dat deze vorm van interdisciplinair werken succesvol kan zijn. Studenten leren over de schutting kijken en begrijpen hoe andere disciplines tegen dit soort opgaven aankijken. Een aantal opleidingen gaat onderzoeken of zij samen onderwijsvormen kunnen oppakken. Want, zoals Machiel Spaan, de coördinator van de Week van het Lege Gebouw aangaf: er was deze week geen sprake meer van 14 verschillende opleidingen maar van een nieuwe school. Interessant daarbij was overigens ook dat de Hanzehogeschool Groningen intern een Week van het Lege Gebouw organiseerde voor een aantal studierichtingen: de school van de Week van het Lege Gebouw krijgt al filialen! De TU Delft kondigde ten slotte aan dat zij graag het stokje van de Academie van Bouwkunst overneeemt en volgend jaar de Week van het Lege Gebouw gaat organiseren.

Lees meer: www.herbestemming.nu/editie-2/1831/interdisciplinair-lerendenken

Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed