Symposium Historisch hout KNOB

Vrijdag 18 september 2015 organiseert de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond in samenwerking met gemeente Amsterdam afdeling Monumenten en Archeologie en de Universiteit van Amsterdam het symposium Historisch Hout. Materiaal, eigenheid en identiteit. Met internationale sprekers uit meerdere vakdisciplines wordt een nieuwe visie op historisch bouwen gepresenteerd.

De studiedag geeft kennis van houttransport en houtbouw in het verleden en laat zien hoe hout als historisch bronnenmateriaal inzicht kan bieden in de (Nederlandse) bouwgeschiedenis. Tijdens het symposium wordt tevens het derde nummer van Bulletin KNOB 114 (2015) gepresenteerd: een themanummer over Historisch Hout. Zowel het themanummer als het symposium komen tot stand onder leiding van stedelijk bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek (gemeente Amsterdam afd. Monumenten en Archeologie/ Universiteit van Amsterdam).

Opvullen kennishiaat Historisch Hout
Historisch hout is een kwetsbaar onderdeel in ons onroerende erfgoed. Hout wordt bedreigd door beestjes, vocht, brand en onzorgvuldige omgang. Door middel van jaarringonderzoek is de afgelopen decennia veel duidelijk geworden over de datering van monumenten. Maar hoezeer hout een historische bron van de eerste orde is, is nog veel te weinig onderkend. Lokale bouwtradities werden in sterke mate bepaald door beschikbaarheid van materiaal. Die beschikbaarheid veranderde echter onder invloed van (geo-)politieke factoren. Tijdens het symposium Historisch Hout op vrijdag 18 september (KNOB en Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam) zal worden ingegaan op het verhaal achter het hout, om het begrip van houtgebruik in het verleden te vergroten én om het bewustzijn te kweken dat historisch hout onschatbare informatie biedt.

Zie voor meer informatie over het symposium de website van de KNOB.