Tips voor architectuurliefhebbers tijdens Maand van de Geschiedenis

Betondorp

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook diverse activiteiten over architectuur en de bouw. Duik met deze activiteiten in de geschiedenis van Amsterdamse arbeiderswijken of ontdek welke rampzalige verhalen er schuilgaan achter kasteelmuren, woningen en atoombunkers.

Betondorp
Nederland verkeert in een woningcrisis – niet voor het eerst. In de jaren twintig was er een tekort aan betaalbare woningen. De Amsterdamse wijk Betondorp was een van de oplossingen, speciaal voor arbeiders. Loop mee en ontdek hoe Amsterdammers van een benauwde binnenstad in een groen tuindorp terechtkwamen. 
Amsterdam, Rondleidingen Betondorp, 2, 15 en 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/23705/rondleidingen-betondorp

Schatten van de volkshuisvesting
Wist je dat de Amsterdamse Jordaan zo’n honderd jaar geleden nog volstond met krotten? Er was armoede, er heersten epidemieën en op straat was het onveilig. Tijdens deze wandeling zien we hoe deze architecten van de Amsterdamse School licht brachten in deze donkere omstandigheden.
Amsterdam, Museum Het Schip, 2, 9, 16, 23 en 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip

Van Krot tot Kasteel 
Eind negentiende eeuw was de huidige Amsterdamse Jordaan nog een heuse krottenwijk. In deze lezing nemen we je mee door de geschiedenis van Amsterdam en de opkomst van de woningbouwverenigingen. Ontdek hoe de architecten van de Amsterdamse School de ruimte kregen om mooie woningen te bouwen speciaal voor arbeiders. 
Amsterdam, Museum Het Schip, 9 en 23 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip

Schuilen in geval van nood
Maastricht heeft een geschiedenis van verschuilen, verstoppen en verschansen. Achter middeleeuwse stadsmuren en latere verdedigingswerken, of in ondergrondse schuilplekken en atoombunkers. Ga met een gids of je telefoon op pad en leer meer over schuilen in Maastricht.
Maastricht, Koninklijk LGOG en SHCL, 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25774/in-geval-van-nood

Gangenproject
Met dit project wordt de aandacht gevestigd op de bijzondere leef- en woonomstandigheden in de Jordaan. Eeuwenlang huisden verreweg de meeste bewoners van deze wijk aan gangen die samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden ‘forten’ werden genoemd. Tijdens de wandeling leer je gangen herkennen en wordt verteld over de leefomstandigheden in de forten. 
Amsterdam, Jordaan Museum, 15 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25410/het-gangenproject—een-lieu-de-memoire

Museumwoningen
Benieuwd hoe er in de geschiedenis in Arnhem werd gewoond? Kom binnen kijken bij de museumwoningen in Arnhem en luister naar de verhalen over vervlogen tijden.
Arhem, Museumwoningen Arnhem, 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/13607/museumwoningen-arnhem

Kastelen als stille getuigen 
Schiedam en omgeving waren ooit rijk aan kastelen, maar oorlogsgeweld – uitbarstingen van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de Opstand – en overstromingen hebben hiervan weinig overgelaten. Historicus Jan Willem Verkaik neemt je in deze lezing mee op een kastelentrip langs de vroegere rijkdom aan “heerlijke slooten en stamhuijsen”.
Schiedam, Borrelmuseum/Historisch Centrum Schiedam en Het Schiedams Boekhuis, 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25258/kasteelru%C3%AFnes-als-stille-getuigen

Molen tot molen
Molenplaats Sonsbeek en Het Nederlands Watermuseum organiseren een korte parkwandeling langs (een deel van) de historische Jansbeek; de levensader van Arnhem. De parkgids zal tijdens een korte wandeling uitleggen wat het verschil is tussen de Begijnemolen en de Witte Watermolen. Aan het einde van de wandeling kan de Witte Watermolen van binnen bekeken worden. 
Arnhem, Natuurcentrum Arnhem en Nederlands Watermuseum, 16 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25692/wandeling-van-molen-tot-molen

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.