Toekomst Overijsselse schaapskuddes in gevaar

Schaapskudde Haaksbergen. Beeld: still uit video RTV Oost

Een kudde schapen die samen met een herder door de natuur trekt, hoe lang kan dat nog in Overijssel? De toekomst van de vijf kuddes wordt serieus bedreigd. Reden hiervan is dat de subsidie voor de kuddes door de provincie eind dit jaar afloopt.

Dat een rondtrekkende kudde waarde heeft, daarover bestaat geen twijfel. Een groep schapen is cultuurhistorisch erfgoed en goed voor de beleving van het landschap. Ook spelen de kuddes een belangrijke rol in het onderhoud van de natuurgebieden. Door gras en berkentwijgjes te eten uit de hei, voorkomen de schapen een uitbreiding van het bos, en geven ze de heidestruiken de kans om te groeien. Dat werk kan niet overgenomen worden door landbouwmachines. Die zakken door hun gewicht weg in het veen.

Liefst ziet de provincie dat de kuddes minder afhankelijk zijn van geldschieters. Een experiment voor een heideboerderij op de Sallandse Heuvelrug biedt kansen. In een nieuwe samenwerking tussen landbouw en natuur kan de schaapskudde een rol krijgen. In november hakt de provincie de knoop door en beslist of de kuddes de komende jaren opnieuw geld krijgen.

Bron: Tubantia (€) en RTV Oost