Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Rien en Geke Foto: Marius Visser via monumenten.nl

Tolhuisje en smederij in Wittelte: ‘Ik doe nu zelf af en toe het vuur aan’

Na flink nadenken besloten Geke en haar man te gaan wonen in het oude tolhuisje in Wittelte. Het tolhuisje met smederij is al generaties in eigendom van Geke’s familie. Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 9 september, is het vuur in de smederij aan en kan iedereen een kijkje komen nemen.

‘Het tolhuis werd in 1906 gebouwd, om tol te kunnen heffen aan de verharde weg tussen Wittelte en Diever. In 1929 ging de tol eraf en kwam het tolhuis in de verkoop. Mijn opa en oma Kloeze hebben het toen gekocht. Mijn opa kwam uit een familie van smeden- Kloeze is een echte smedennaam- en hij begon hier voor zichzelf. De smederij is dus door mijn opa aan het tolhuis toegevoegd. Mijn vader nam het bedrijf in de jaren zestig over. Hij was hoefsmid, maar gaandeweg breidde de handel zich uit naar een landbouwtechnisch bedrijf; hij moest met de tijd mee.’

Tolhuisje Foto: Marius Visser via Monumenten.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.