Tuinrestauratie Landgoed Kasteel Geldrop krijgt vervolg

Tuinen van kasteel Geldrop

Dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Brabant kan de restauratie van de landschapstuin van Kasteel Geldrop dit najaar worden voortgezet. In november 2023 gaan de werkzaamheden van start.

Het wordt druk dit jaar met werkzaamheden op Landgoed Kasteel Geldrop. Na jaren voorbereiding gaat dit najaar de restauratie van de, door Hubertus Paulus Hoevenaar ontworpen, landschapstuin van start. Door de subsidie van de provincie is er nu voldoende geld om de volgende fase aan te pakken. In het winterseizoen 202120/22 werd immers al een groot deel van de bestrating aangepakt met steun van Brainport Regiodeal. 

In 2021 is de omgevingsvergunning voor het plan van Klement Rentmeesters al verstrekt. Parallel aan het subsidietraject heeft de Stichting als eigenaar van het landgoed het aanbestedingstraject doorlopen. De werkzaamheden zijn na een zorgvuldige procedure gegund aan VDBH. Een groenaannemersbedrijf uit Opheusden, gespecialiseerd in zowel projecten in de infra als in het historisch groen in de breedste zin van het woord.

Er zullen bomen en struiken worden verwijderd die de hoofdlijnen van oorspronkelijke structuur met zichtlijnen in de loop der jaren hebben verstoord. Uiteraard worden er om die structuur te versterken op andere plekken weer vitale bomen en struiken teruggeplaatst. Er zullen ook stuwen voor een betere waterstructuur op het landgoed worden aangelegd. Die zijn  nodig om water, ook schoon water vanuit het centrum van Geldrop, in tijden van droogte langer vast te kunnen houden op het landgoed. Daarnaast worden de paden verbeterd en de bestaande bruggen vernieuwd. In de volgende fase zal de tuin verder worden ‘aangekleed’.

 1. Ik lees hier over de restauratie van de groenaanleg van Kasteel Geldrop en het bedrijf VDBH (Van der Bijl & Heierman Opheusden), dat volgens de tekst een groenaannemersbedrijf is, gespecialiseerd in historisch groen en infraprojecten. Ik ken het bedrijf niet, dus las ik hun website en heb ik daarna gekeken op de website van Erfgoedhoveniers om te kijken wat VDBH zoal aan tuin- en parkrestauraties onder handen heeft gehad. Hun naam heb ik niet gevonden bij de kring van Erfgoedhoveniers. Ik betreur dat wel want kasteeltuinen (erfgoed dus) verdienen de zeer specialistische kennis van groen erfgoed-onderzoekers en in tweede instantie van erfgoedhoveniers. Nadere informatie kunt u misschien opvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/RCE (ree.nl), of de Nederlandse Tuinenstichting (Tuinenstichting.nl) of onderstaand bureau-adres.

 2. Beste Carla,
  Er zijn maar erg weinig bedrijven echt gespecialiseerd. Omdat een groot deel verbetering van infra is, waterstructuur, paden en vervanging bruggen, hebben wij een bedrijf gekozen dat daar op een goede manier mee om kan gaan in een historisch waardevolle omgeving. Een referentieproject is o.a. Middachten.
  Wij zijn verder voorzien van toezicht door de combinatie Monique Wolak en Luc van Dam, die o.a. in Haastrecht (overtuin Bisdom van Vliet) hun sporen verdiend hebben.
  We hebben er alle vertrouwen dat het werk op een zorgvuldige manier uitgevoerd zal gaan worden.
  Met vriendelijke groet, en ik nodig je graag uit om een keer kangs te komen als het klaar is.
  Jan Vellekoop, projectleider.

 3. Nabrander
  Overigens zou ik er niets op tegen hebben als er meer bedrijven, ook in Brabant, zich zouden aansluiten bij de Vereniging van Erfgoedhoveniers.
  Ze zitten nog niet echt over het land verspreid!
  Groet, Jan

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.