
Huize Tavenier Groningen. Foto: Gouwenaar via wikimedia
In aanloop naar de Open Monumentendag (14 en 15 september) belicht de NTR in een vierdelige serie de verhalen achter bekende en minder bekende monumenten in Nederland. Kijkers krijgen bij Markante Monumenten een blik achter de schermen als bewoners en betrokkenen persoonlijke verhalen vertellen over ‘hun’ monument. De afleveringen worden van 9 tot en met 12 september uitgezonden op Nederland 2 om 16.10 uur.
Aflevering 1: Noord-Nederland Huize Tavenier, Waterpoort, Dennenrode 9 september
In de eerste aflevering reizen we af naar Noord-Nederland. In Groningen bezoeken we Huize Tavenier, een voormalige kraamkliniek waar duizenden Groningers ter wereld zijn gekomen. In Friesland nemen we een kijkje bij de trots van Sneek: de Waterpoort. In Drenthe treffen we op twee kilometer afstand van Kamp Westerbork het oude verzetsbolwerk Villa Dennenrode. Ondanks de ongebruikelijke ligging in het Noorden, is de villa een perfect voorbeeld van de architectonische stroming van de Amsterdamse School.
Aflevering 2: Oost-Nederland Sonsbeek, Zwarte Silo, Schokland 10 september
In deze aflevering reizen we af naar Oost-Nederland, waar we in Gelderland een bezoek brengen aan Park Sonsbeek. Wat ooit een lustoord was voor rijke burgers is nu voor iedereen toegankelijk. In Overijssel nemen we een kijkje in de Zwarte Silo uit 1924, een beeldbepalend monument in de haven van Deventer. We sluiten af met een bezoek aan het voormalige eiland Schokland dat tot 1942 in het IJsselmeer lag. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder maakt Schokland onderdeel uit van Flevoland.
Aflevering 3: Zuid-Nederland Lichtenberg, St. Agatha, Haamstede 11 september
In aflevering 3 reizen we af naar Zuid-Nederland waar we een bezoek brengen aan de Limburgse Lichtenberg, een openluchttheater ontstaan tijdens de naoorlogse wederopbouw. Op de grens van Brabant en Limburg nemen we een kijkje in het klooster St. Agatha, dat al sinds 1371 zonder onderbreking bewoond wordt door kruisheren. Bij Slot Haamstede in Zeeland kijken we binnen bij een van de weinig overgebleven verdedigingskastelen van Nederland. Vooral bekend van de Witte van Haemstede, de redder van het graafschap Holland.
Aflevering 4: West-Nederland Zaanse Huisjes, Ypenburg, Slot Zuylen 12 september
In de vierde en laatste aflevering reizen we af naar West-Nederland waar we de karakteristieke Zaanstreek bezoeken. Met zijn molens, groene houten huizen en smalle straatjes trekt het gebied jaarlijks zo’n een miljoen toeristen. In Zuid-Holland treffen we het voormalig vliegveld Ypenburg. Het vliegveld kwam in 1940 in Duitse handen en fungeerde in het laatste oorlogsjaar als lanceerbasis voor V1-raketten. We sluiten af in Utrecht, waar we langs de Vecht een bezoek brengen aan Slot Zuylen. Schrijfster Belle van Zuylen heeft lange tijd in het kasteel gewoond. Zij werd bekend doordat ze zich met haar novelles verzette tegen de vooroordelen van haar stand.
Persbericht NTR
Geef een reactie