U mag het zeggen: moet het stadhuis van Terneuzen een rijksmonument worden?

Foto: Broek en Bakema

Brutalistische architectuur, daar zijn de meningen over verdeeld. Eén van de meest besproken brutalistische gebouwen is wel het stadhuis van Terneuzen. Deze week kondigde de gemeente aan dat de inwoners met een vragenlijst hun visie op het vijftigjarige stadhuis mogen geven.

Het regende meteen reacties. Sommigen willen het slopen, anderen vereren het gebouw. De gemeente hoopt met de vragenlijst een wat meer genuanceerd antwoord te krijgen. “We hopen dat de antwoorden iets verder gaan dan de simpele constatering ‘mooi’ of ‘lelijk’. Aan de ene kant zijn de reacties voor onszelf leuk om te hebben, maar ze kunnen later misschien ook dienen als onderbouwing voor een aanvraag van een monumentenstatus bij de Rijksdienst’’, vertelt woordvoerster Susan Janssen van de gemeente Terneuzen.

Aanleiding voor de vragenlijst is het 50-jarig bestaan van het stadhuis. In 1972 werd het stadhuis opgeleverd naar ontwerp van Jaap Bakema. Al het hele jaar wordt daarbij stilgestaan. Volgende week staat er als afsluiting van de festiviteiten een symposium op de rol. Als opmaat naar die dag hoopt de gemeente nu zoveel mogelijk meningen van inwoners te ontvangen.

PZC hield alvast een poll op de website. Moet het stadhuis een rijksmonument worden? ‘Ja’ zegt 49 procent en ‘Nee’ zegt 51 procent. Een kleine meerderheid wil dus géén rijksmonumentale status. Wellicht kunnen onze eigen lezers hier nog wat aan doen 😉

Of het stadhuis nu blijft bestaan voor de eeuwigheid of toch tegen de grond gaat, als je er echt zeker van wilt zijn dat je het bijzondere gebouw nooit gaat vergeten, kun je deze leuke bouwplaat op bol.com bestellen: https://www.bol.com/nl/nl/p/modelbouw-bouwplaat-stadhuis-terneuzen-schaal-1-200/9300000042939954/

  1. Terneuzen moet trots zijn
    Op een gebouw van Bakema
    Mits er geen betonrot in zit
    Moet je beton niet afbreken
    Maar herwaarderen
    En hergebruiken
    Ipv van vernietigen
    Succes ermee
    Joos taminiau bedaux
    Dochter van architect jos bedaux
    Die in de gemeentesluis Na de oorlog 100 huizen opknapte
    Mijn vader had veel respect
    In de 60 er jaren voor het kantoor
    Van de broek en bakema

  2. Mijn ouders woonden ooit in Terneuzen. Ik heb er 1 jaar gewoond, begin jaren zestig. Mijn ouders hebben de bouw meegemaakt. Ik heb het altijd een geweldig gebouw gevonden en nog. Waarom, het staat als een baken op de dijk. Voor mij, lijkt het op een schip. Geweldig, dat er iedere dag vele schepen aan het gebouw (het schip) voorbij varen. Maar ook mijn vader vond het een bijzonder, goed en mooi gebouw. Hield van de naoorlogse architectuur. Er is niet 1 zo’n gebouw in Zeeland of zelfs in Nederland. Laten staan s.v.p. Over 50 jaar is het een monument.!!!

  3. Ik vind he een mooi gebouw, het hoort bij Terneuzen, wat aan de Schelde ligt en het gebouw lijkt op een schip, wat dus ook helemaal bij de Schelde past.
    Niet slopen dus!!!!!!!!

  4. Zo’n markant gebouw, dat met geen ander is te vergelijken, moet je koesteren. Terneuzen moet er trots op zijn.
    Een oud medisch adagium: In dubio abstine! Wanneer je er aan twijfelt: doe het dan niet. De twijfel in dit geval is slopen of niet slopen. Dus: niet slopen!

  5. Het stadhuis van Terneuzen moet zeker bewaard blijven. Zoals het Maupoleum ook zeker gespaard had moeten worden. Waar daar voor is terug gekomen heeft veel minder architectonische kwaliteit.
    Het stadshuis is erg markant gebouw met een eigen karakter, het heeft een architectonische kwaliteit, is een goed voorbeeld van het brutalisme en is een ontwerp van een groot ontwerper.

  6. Het stadhuis in Terneuzen is EN blijft voor mij een UNIEK gebouw !!!!!
    Ik heb er aan gewerkt van de eerste tot de laatste minuut. En ik ben nog steeds trots dat ik aan dit markant gebouw heb mogen werken !!!!! Dus Terneuzen…….wees er TROTS op !!!

  7. Het gebouw is prachtig en deze vorm van architectuur ‘brutaliseer’ is zeldzaam in Nederland. Als kind vond ik het gebouw geweldig en dat vind na een recent bezoek nog. Het is een ijkpunt aan de Westerschelde.

  8. Los van mooi en lelijk is dit gebouw, net als andere brutalistische gebouwen, een grote donkere onmenselijke massa met weinig daglicht, geen prettig klimaat. Dit soort gebouwen hebben door de grote stroken beton een krachtige uitstraling. Een makkelijke architectonische keuze om ons te verleiden tot het label ‘iconisch’. Maar laten we deze onwenselijke slechte gebouwen niet verwarren met monumenten, alsjeblieft… Gemeente, hak een knoop door, durf verantwoordelijkheid te nemen en zie in dat dit gebouw niet prettig is in gebruik, duur in onderhoud, niet voldoet aan huidige normen en ook niet in de toekomst. Het is niet iconisch, het moet weg.

  9. Mooi? Wat mij betreft niet, wel bijzonder, niet uniek. Ik heb er een dikke 20 jaar in gewerkt, ken het gebouw dus. Mag wat mij betreft blijven staan. Rijksmonument? Hmmm, lijkt me overtrokken maar gelukkig bepaal ik dat niet. Niet echt practisch, thermisch lek, tochtig, gevoelig voor betonrot.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.