Ulu Moskee in Utrecht aangesloten bij Grootste Museum van Nederland

Vanaf aankomende zaterdag maakt de Ulu Moskee in Utrecht deel uit van het Grootste Museum van Nederland. Deze markante moskee in de Lombok-wijk van Utrecht, gelegen nabij het Centraal Station, zal regelmatig haar deuren openen voor bezoekers die het interieur van dit gebedshuis willen bewonderen. Hiermee wordt de Ulu Moskee de 22e ‘museumzaal’ van het Grootste Museum.

Het Grootste Museum van Nederland is een project dat wordt gerealiseerd door het Museum Catharijneconvent in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit initiatief begon in 2017 met als doel om de prachtige interieurs van gebedshuizen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Volgens het Catharijneconvent is het in het buitenland heel gewoon om een kerk te bezichtigen, maar in Nederland lopen velen onbewust voorbij aan het schitterende religieuze erfgoed. Het project heeft inmiddels kerken, synagogen en de Soefi Tempel in Katwijk aan Zee ingelijfd, en ook de Yunus Emre Moskee in Almelo heeft zich aangesloten.

Wat de Ulu Moskee bijzonder maakt, is de aandacht die architect Ishak Önen heeft besteed aan lichtinval. De koepel bevat ramen, er zijn lichtstroken in het dak en een transparante gebedsmuur. Het overvloedige licht laat gouden details schitteren, zoals aangegeven door het Catharijneconvent. Bovendien is er een tulp afgebeeld in het tapijt van de moskee, als verwijzing naar de relatie tussen Turkije en Nederland.