Unieke middeleeuwse schat ontdekt met metaaldetector in Hoogwoud

Een duizend jaar oude goudschat, bestaande uit sieraden uit de Middeleeuwen en eeuwenoude munten, is gevonden in Hoogwoud, Noord-Holland door een man met een metaaldetector. De vondst bestaat uit vier versierde gouden hangers, twee stukken goudblad en 39 kleine zilveren munten, en is vermoedelijk uit de elfde en dertiende eeuw. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft de zeldzame schat tentoongesteld. 

De 27-jarige Lorenzo Ruijter ontdekte de zeldzame schat in 2021 met zijn metaaldetector. Ruijter heeft geschiedenis gestudeerd en gaat regelmatig op zoektocht met zijn detector. Hij denkt dat zijn historische kennis van West-Friesland en ervaring met zoeken hem hebben geleid naar de juiste plek. “Het is een combinatie van toeval, instinct en onderzoek, denk ik”, zegt hij tegen NH Nieuws

“Het was het einde van de dag, ik wilde eigenlijk naar huis. Toen ging de detector af, ik groef het op en toen had ik iets goudkleurigs in handen” gaat Ruijter door. “Ik dacht eerst dat het een stukje van een jampot was. Toen veegde ik het schoon en zag ik allemaal graveringen. Op dat moment zit je gewoon te trillen van de adrenaline. Met trillende handjes haalde ik dat ding omhoog.” 

De schatvondst werd pas na twee jaar bekendgemaakt, omdat er eerst onderzoek moest worden gedaan naar de vondst van Ruijter. Hij meldde zijn vondst bij Archeologie West-Friesland, waar hij zelf werkzaam is. Vervolgens werden de stukken naar het Rijksmuseum van Oudheden gebracht, waar ze werden schoongemaakt, geconserveerd en onderzocht.