
Haarzuilens
Op woensdag 4 december krijgt Utrecht er twee nieuwe beschermde stadsgezichten en één nieuw beschermd dorpsgezicht bij: Utrecht Oost, Elinkwijk/De Lessepsbuurt en Haarzuilens. Paul Schaap, regiohoofd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed reikt dan de drie bijbehorende beschikkingen uit aan wethouder archeologie en monumenten van de gemeente Utrecht, Frits Lintmeijer. De aanwijzing door de Rijksdienst is een gevolg van het Monumenten Selectie Project waarbij toppers uit de Nederlandse stedenbouw uit de periode 1850-1940 zijn geselecteerd.
Beschermd dorpsgezicht Haarzuilens omvat de 19e-eeuwse aanleg van kasteel De Haar, het kasteeldorp Haarzuilens en de omliggende landerijen. Het kasteel was al als historische buitenplaats beschermd, maar nu ook in samenhang met het dorp en de landerijen als beschermd gezicht.
Kenmerkende onderdelen van beschermd stadsgezicht Utrecht Oost zijn het Wilhelminapark, de voormalige buitenplaatsen De Oorsprong en het Hogeland, de begraafplaats St. Barbara, maar ook de Maliebaan en het Veeartsenijterrein. Het beschermd stadsgezicht Utrecht Oost sluit naadloos aan op de Utrechtse binnenstad inclusief de Maliesingel dat al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw beschermd stadsgezicht is.
Elinkwijk en de De Lessepsbuurt zijn ooit gebouwd als fabrieksdorpjes ver buiten Utrecht in de toenmalige gemeente Zuilen en nu omsloten door het stedelijk gebied van de gemeente Utrecht. De ligging van dit gebied in Zuilen bij kanaal en spoorwegen was ideaal voor de Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoorweg Materieel en de Muinck-Keyzer staalfabriek (DEMKA). De fabrieksdorpjes zijn speciaal gebouwd voor de werknemers en dit nieuwe beschermde stadsgezicht is dan ook sterk verbonden met de geschiedenis van deze bedrijven.
De gemeente Utrecht kan trots zijn op deze waardering en het betekent dat er voor deze gebieden een bestemmingsplan moet worden opgesteld – voor zover dat er nog niet is – waarin de bescherming van deze gebieden wordt geregeld. Dat wil echter niet zeggen dat er een stolp over deze gebieden wordt gezet en er niets meer kan. Integendeel: de kernkwaliteiten van deze gebieden kunnen juist gebruikt worden als inspiratiebron voor verdere ontwikkeling en dan uiteraard met inachtneming van de cultuurhistorische waarden.
Frits Lintmeijer, wethouder archeologie en monumenten Utrecht: “Met de aanwijzing van drie nieuwe beschermde stadsgezichten is de tweede monumentenstad van Nederland rijk aan zes beschermde stads- en dorpsgezichten. Ik ben trots op deze nationale erkenning en bijzondere status van deze gebieden vanwege hun unieke stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis.”
De borging van de kernkwaliteiten van deze gebieden is primair de verantwoordelijkheid van de gemeente Utrecht, maar de Rijksdienst zal de gemeente hierbij met alle beschikbare kennis ondersteunen.
Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Geef een reactie