Utrecht stelt 6,9 miljoen euro beschikbaar voor restauratie van 20 rijksmonumenten

Kameren_Maria_van_Pallaes_Agnietenstraat

Met als doel om rijksmonumenten open te stellen en te behouden voor het publiek, heeft de provincie Utrecht besloten om een bedrag van 6,9 miljoen euro toe te kennen vanuit het Erfgoedparels-fonds. Dit budget is bestemd voor het onderhoud en de restauratie van in totaal 20 rijksmonumenten. Enkele voorbeelden van deze restauratieprojecten zijn het Refectiehuis Maria van Pallaes aan de Nieuwegracht in Utrecht en de renovatie van het park en de rozentuin van Landgoed Rhijnestein in Wijk bij Duurstede.

Rob van Muilekom, gedeputeerde: “Ik ben erg blij dat we dit jaar alle 20 projectaanvragen hebben kunnen honoreren uit het fonds Erfgoedparels. Ik vind het belangrijk dat de rijksmonumenten in goede staat blijven, dat ze worden behouden voor de toekomst en dat iedereen ervan kan genieten”

Met behulp van het Erfgoedparels-fonds worden diverse opmerkelijke monumenten gerestaureerd. Dit jaar zijn er in totaal 20 projecten geselecteerd, waaronder: Buitenplaats Vechtoever in Stichtse Vecht, Polderhuis Jaarsveld in Lopik, Kasteel Rijnhuizen in Nieuwegein, Landgoed Oud Zandbergen in Zeist, het park en de rozentuin van Rhijnestein in Wijk bij Duurstede, het Hoofdhuis en Moestuinobjecten van buitenplaats Vollenhoven in De Bilt, en het Koetshuis bij kasteel Nijenrode in Breukelen.

Daarnaast zijn er nog andere monumenten die worden aangepakt, zoals het Eemklooster in Amersfoort, de Domtoren in Utrecht, het Oude Stadhuis in Wijk bij Duurstede, de Hervormde Kerk in Benschop, het Refectiehuis Maria van Pallaes in Utrecht, de Gevangenis Wolvenplein in Utrecht, De Tulpenburgh in Utrecht, De Inktpot in Utrecht, de Domkerk in Utrecht, de Bijbelschool de Wittenberg in Zeist, Kasteel Sterkenburg in Driebergen, en Mariënweerd in Amersfoort.