Utrechts Monumentenfonds presenteert Podcast over Filmtheater Slachtstraat

Logo Studio Slachtstraat Beeld: het Utrechts Monumentenfonds

Het publiek meenemen in één van de mooiste transformatieprojecten in de stad. Dat is het doel van de podcast ‘Studio Slachtstraat’ gelanceerd door het Utrechts Monumentenfonds. De afgelopen periode zijn er door het Utrechts Monumentenfonds en Jos Stelling enorm veel stappen gezet met alle betrokken partners. Het was een ware “snelkookpan” waarin op het gebied van ontwerp, restauratie, herbestemming en financiering veel is bereikt. Daar is veel over te vertellen en hierin biedt ‘Studio Slachtstraat’ een uniek kijkje achter de schermen.

De Slachtstraat herleeft

Er zijn van die straatjes in Utrecht waar je bijna nooit komt, tot je er toevallig doorheen loopt. De Slachtstraat, tussen de Ganzenmarkt en de Lange Jansstraat, is zo’n straatje. Het ziet er naar uit dat de Slachtstraat heel wat meer bezoekers zal gaan trekken. Op nog geen 20 meter van de Neude wordt namelijk ‘Filmtheater Slachtstraat’ gerealiseerd, een hernieuwde culturele hotspot in de Utrechtse binnenstad.

Monumentaal

Op de plek waar het voormalig filmhuis aan het Hoogt gevestigd zat, begint Jos Stelling samen met zijn kinderen een nieuw filmtheater. De eeuwenoude panden die hier staan zijn al langere tijd eigendom van het Utrechts Monumentenfonds. Nu gaan deze partijen een partnerschap aan, om op deze bijzondere locatie een filmhuis en cultureel hart met 200 stoelen te realiseren. Ook komt het Kruideniersmuseum terug en is er bedrijfsruimte te huur voor culturele organisaties.

Studio Slachtstraat

De transformatie van de panden is te volgen via Studio Slachtstraat, een podcast serie over dit project. We horen de verhalen van stadsdichter Ingmar Heytze, die op deze plek woonde, conservator stadsgeschiedenis René de Kam maar ook Jos Stelling en zijn dochter Roos, Suzan te Brake, directeur van het UMF, en verder de architect, aannemer, financier en andere betrokkenen bij het project. Studio Slachtstraat wordt gemaakt door Eva Schoonhoven van het UMF en podcastmaker Gerhard te Velde.

Verhalen doorgeven

In de podcast zijn een aantal interviewplekken vrij voor Utrechters die een bijzonder verhaal of herinnering hebben rondom het voormalig filmhuis aan het Hoogt. Want in al die jaren is er ontzettend veel gebeurd. Zo wil het Utrechts Monumentenfonds er voor zorgen dat niet alleen het monument gerestaureerd wordt, maar ook dat de verhalen worden doorgegeven.

Studio Slachtstraat is te vinden op Spotify of via https://utrechtsmonumentenfonds.nl/studioslachtstraat/