Van de kerk naar de kroeg, transformatie veelbesproken kerk Weesp nu in boekvorm

Van de kerk naar de kroeg. Afbeelding: André Verheul
Van de kerk naar de kroeg. Afbeelding: André Verheul

Wie sloopt er nou een kerk? Deze uitspraak, ontleend aan een reactie op Erfgoedstem.nl, is de titel van een van de 24 hoofdstukken in het boek ‘Van de kerk naar de kroeg’. Daarin staat aansprekend geschreven hoe een verlaten en verzakkende kerk in Weesp in de afgelopen zes jaar van de sloop werd gered en tot een nieuwe trekpleister werd getransformeerd.

De neogotische Laurentiuskerk uit 1876, een ontwerp van Theo Asseler, werd in 2014 verlaten door de rooms-katholieke parochie van Weesp. Als na de allerlaatste mis de deur definitief dicht valt, is nog volstrekt onduidelijk hoe het verder moet met dit gebouw. De fundering is zo slecht, dat je door de schuren in de verzakkende muren naar buiten kunt kijken. Er komen plannen voor sloop en nieuwbouw en na een felle brand breekt ook de torenspits nog eens af.

In het deze maand verschenen boek beschrijft de Weesper journalist André Verheul hoe het toch allemaal goedkomt met deze kerk. Vanuit het oogpunt van diverse hoofdrolspelers neemt hij de lezer in vogelvlucht mee langs oeverloze onderhandelingen, politiek gekrakeel en een bokkige welstandscommissie. Dan zijn daar de nieuwe eigenaar, een ontwikkelaar met hart voor de stad, en zijn meesterlijke architect. De felle brand in de torenspits in 2016 en het hijsen van de nieuwe spits in 2018 worden gedetailleerd herbeleeft. Tot slot zien we hoe het gebouw van binnen een metamorfose ondergaat en transformeert tot onder meer een yogastudio, appartementen, een luxe hotelsuite in de toren en een brouwerij met stijlvol proeflokaal: een kroeg.

‘Van de kerk naar de kroeg’ documenteert een belangrijke periode in dit trotse stadje door de ogen van diverse hoofdrolspelers, legt leuke verbanden tussen heden en verleden bloot en geeft inzicht in het proces van deze unieke transformatie. Het boek telt 240 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Online te bestellen via www.vandekerknaardekroeg.nl.