Mede door de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs en de subsidies heeft het verduurzamen van een monument een steeds prominetere rol gekregen in een renovatietraject.
Naast het in ere herstellen van de historische waarde van een monument, wordt er flink geïnvesteerd in energiebesparende en comfortverhogende maatregelen. Meest voorkomenden daarbij zijn het isoleren van muren, vloeren, dak of gevels waarbij het toepassen van hoogwaardig isolatieglas een makkelijke eerste stap is.
“In balans isoleren is daarbij belangrijk! Niet altijd wordt er bewust gekozen voor een specifieke isolatiewaarde, maar neigt men naar een zo hoog mogelijke Ug-waarde. Dit is niet persé nodig is. Sterker nog, een te hoge glasisolatie kan op termijn schade veroorzaken”, aldus Bart Vroegh, adviseur bij Monuglas®.
Over-geïsoleerd
“Kiezen voor de laagste U-waarde ligt voor de hand. Dankzij nieuwe technieken zijn de isolerende eigenschappen van isolatieglas nog verder verbetert. Evenals technieken voor dak-, muur- en vloerisolatie.
Door onze samenwerking met erfgoedspecialisten en bouwfysische adviseurs weten we dat het belangrijk is dat de som van de isolerende maatregelen in balans zijn voor het specifieke monument”, legt Vroegh uit.
“In het isolatieplan dient rekening gehouden te worden met het aanwezige vocht. Vocht slaat namelijk altijd neer op het koudste oppervlak. Dit principe is bekend van condens op enkelglas ruiten. Als de geïsoleerde ruiten een Ug-waarde behalen van onder de 1, dan zal het vocht neerslaan op bijvoorbeeld de koudere enkelsteen muren.
Als het dan niet mogelijk is die muren op te dikken, ontstaat er een situatie van over-isolatie. Dit veroorzaakt schimmel, geur en een ongezond, oncomfortabel binnenklimaat. Of het kan op termijn ook leiden tot rot in de houtconstructie. Die condities dragen zeker niet bij aan de werkelijke verduurzaming van het monument.”
Optimale isolatie niet altijd laagste u-waarde
Omdat elk monument uniek is, vraagt dit per situatie om een specifieke aanpak en oplossing. Het is daarom aan te raden bij de start van de renovatie een bouwfysisch oderzoek uit te voeren en zorgvuldig te berekenen wanneer de mogelijkheden voor muur-, vloer-, dak- en gevelisolatie met elkaar in balans zijn.
“Op basis van deze bouwfysische berekeningen adviseren wij in samenspraak met de architect, adviseur, aannemer of glaszetter, de juiste dubbelglas-samenstelling qua authentieke uitstraling én isolatiewaarde. En die heeft in veel gevallen niet de allerlaagste Ug-waarde, maar één die in balans is met de overige isolatiemaatregelen. En deze Ug-waarde biedt net zo goed het comfort dat past bij deze tijd”, aldus Vroegh.
“Welke Ug-waarde is geschikt en welke niet. Met Monuglas® kies je de Ug-waarde zelf”
Aanbod op maat
Monuglas® put uit meer dan 20 jaar kennis en ervaring met isolatieglas en heeft een groot netwerk opgebouwd aan specialisten op dit gebied. Zij leveren het breedste gamma aan monumentale glasoplossingen.
De glassamenstellingen variëren in Ug-waarden van 5,8 tot 0,7 w/m2K met diktes van 7 tot en met 16mm. Ze zijn in alle voorkomende authentieke uitstralingen en elke gewenste maat leverbaar. Ook als het letselwerend, inbraakwerend, brandwerend, geluidswerend, zonwerend of UV-werend moet zijn. Zo kan het isolerende glas volledig op maat worden samengesteld, zodat alle energiebesparende maatregelen in balans blijven.
MONUMENT 2022
Wilt u meer weten over in balans isoleren met Monuglas®? Bezoek de website www.monuglas.nl of bezoek de stand tijdens de beurs MONUMENT 2022 op 17 t/m 19 mei a.s. in de Brabanthallen in Den Bosch – www.monumentenbeurs.nl. Tot en met maandag 16 mei regelt u hier gratis een toegangsbewijs. Ná 16 mei kost een toegangskaart € 25,- exclusief BTW. Met uw aanmelding voor MONUMENT 2022 heeft u ook toegang tot RENOVATIE 2022. Deze beurs vindt gelijktijdig plaats.
Isoleren in balans met Monuglas®