Verdwenen kasteel na eeuwen teruggevonden op landgoed Biljoen

Landgoed Biljoen
Landgoed Biljoen Foto: Pierre Vossen via Wikimedia CC BY-SA 4.0

Op landgoed Biljoen in Velp zijn tijdens archeologisch onderzoek resten van het eeuwenlang verdwenen Kasteel Overhagen teruggevonden.

“Het gebeurt je niet elke dag dat je een verdwenen kasteel terugvindt”, zegt archeoloog Eric van der Kuijl. Samen met zijn collega’s vond hij resten van 1,20 meter dikke kasteelmuren, dakpannen, scherven van kruiken en de contouren van de kasteelgracht. Allemaal sporen van Kasteel Overhagen.

Wangedrag

Begin zestiende eeuw liet de hertog van Gelre Kasteel Overhagen afbreken, als straf voor het wangedrag van eigenaar Joachim van Wisch. De kloostermoppen die bij de sloop vrijkwamen, zijn later gebruikt voor de bouw van kasteel Biljoen. “Overigens heeft de hertog op zijn sterfbed Van Wisch wel zijn grond teruggegeven”, vertelt Van der Kuijl.

Het verhaal van die kloostermoppen kan nu eindelijk bevestigd worden. “We hebben grote hoeveelheden mortel gevonden. Daaraan kun je zien dat de stenen zijn schoongebikt en naar een andere plaats zijn gebracht: vermoedelijk dus naar waar nu kasteel Biljoen staat.”

Voor het eerst te zien

Er zijn in de archieven wel vermeldingen, maar geen afbeeldingen te vinden van oorspronkelijke kasteel Overhagen. Vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw komt het kasteelterrein in de archieven voor, zonder kasteel. “Wij vermoedden al langer dat hier aan de zuidzijde van het terrein kasteel Overhagen heeft gestaan, maar dat is nu zeker. Het is heel bijzonder dat we nu, na bijna 500 jaar, voor het eerst weer een blik kunnen werpen op resterend muurwerk van het middeleeuwse kasteel”, zegt Martijn Andela, adviseur erfgoed van de gemeente Rheden.