Massale sloop van historische interieurs ligt voorlopig stil in Groningen

Sloop historische interieurs. Beeld: Videostill Oogtv Groningen

In Groningen verdwijnen veel historische interieurs in de vuilnisbak. De twee belangrijkste oorzaken hiervan zijn verduurzaming en verkamering. Deze laatste oorzaak is nu aangepakt: de gemeente Groningen legt de verbouw van kamers tot studio’s aan banden. 

Het historische centrum van studentenstad Groningen is lang onaangetast gebleven. Doordat er zoveel historische panden aan studenten worden verhuurd, bleven grote verbouwingen uit. Nadat de gemeente Groningen in 2017 een nieuwe regeling had ingesteld waarbij vergunningen worden verleend aan particuliere verhuurders die studentenkamers willen omzetten naar moderne studio’s, is de sloop van historische interieurs flink versneld.

Groningse erfgoedliefhebbers sloegen alarm. Zo schreef Hilbrand Edskes ons:  In oude wijken in de stad wordt momenteel het complete historische interieur uit begin 1900 of ouder in de ene na de andere woning gesloopt, wegens ombouw tot kleine zelfstandige appartementen.  Daarbij verdwijnen originele trapleuningen, houtsnijwerk, marmeren schouwen, inbouwkasten, versierde stucplafonds, glas-in-lood ramen en ander vakmanschap in afvalcontainers.”

Na veel protest, zowel van de kant van erfgoedliefhebbers als studenten, is de regeling nu teruggedraaid. Dit is in ieder geval goed nieuws voor de studenten, die in hun ‘goedkopere’ studentenkamers kunnen blijven wonen.

Maar hoe nu verder met de historische interieurs? Door de nieuwe regeling zal aan de massale sloop voorlopig een einde komen. Echter, de interieurs zijn niet beschermd. Verduurzaming van woningen zal nog steeds een bedreiging vormen, vooral voor de interieurs die niet monumentaal zijn.

De nieuwe regeling is goed nieuws op de korte termijn, voor de lange termijn zullen er naar nieuwe maatregelen gekeken moeten worden als we de historische elementen in interieurs willen behouden.