(VIDEO) Brand verwoest twee historische boerderijen Drenthe

Brand Monument

Het werk van een verdwaalde ziel? Een schreeuw om aandacht? Want dat het om brandstichting gaat, daar twijfelen ze in Rolde en Gieten niet aan. Ook vanochtend komen dorpsbewoners kijken naar de resten van de historische boerderij in Gieten. De buurt is bang. Zeker de bewoners van oude boerderijen met rieten kap. Slapeloze nachten hebben ze er van. En in Rolde is het niet anders. Vanochtend nog reed een politieauto stapvoets door de straten. Een oogje in het zeil houden. Maar de gemeente Aa en Hunze waar de dorpskernen onder vallen is een groot landelijk gedbied waar veel traditionele rieten kappen te vinden zijn. Kurkdroog, met houten spanten eronder. Het vuur vliegt er door heen en de schade is enorm. Boerderij Kamps bij Rolde was een historisch monument uit 1588. De vlammen verslonden cultuur historisch erfgoed, zo vertelde bouwhistoricus Jan Batjes uit Hoogezand. “Verschrikkelijk zonde dat dit voor ons land verloren is gegaan”.

Al zes boerderijen zijn afgebrand. Maar het probleem met dit soort onderwerpen is altijd dat de aandacht voor de brand een volgende mogelijk uit kan lokken. Daar is het de pyromaan vaak om te doen: Aandacht. De politie in Drenthe maakte foto’s tijdens en na de brand en noteerde kentekens. Er is het verhaal dat in Gieten een auto is gezien die met gedoofde lampen weg reed. Daarna zag een buurtbewoner de vlammen. En nog geen half uur later stond een tweede boerderij in brand bij Rolde, zeker een kwartier rijden. Als er een pyromaan actief is, dan kent hij het gebied en de boerderijen. De rieten kappen zitten laag bij de grond, je kunt er zo bij. ” De bewoners konden nog net op tijd weg komen zegt buurtbewoner Klamer Bos uit Gieten die nog ooit in boerkerij Klein Hilbingshof speelde. “Het was toen nog niet gerestaureerd, we noemden het een rattenkasteel”.

Typische bouwstijl zegt Battjes. In zijn hand een fors rapport waar boerderij Kamps tot in het kleinste detail in is beschreven. Compleet met bouwtekenkingen, foto’s en typische gebruikssporen. ” Je kunt het wel herbouwen, maar dan ben je die unieke elementen die iets zeggen over hoe mensen vroeger woonden echt kwijt”. Als we er staan en het langzaam licht wordt zien we de puinhoop nog na smeulen. Goed te zien zijn de spanten, de houten balken tussen de stenen. De waterput blijkt kapotgereden door misschien wel een brandweerauto. Een kat loopt tussen de smeulende resten. Iedereen in Drenthe hoopt dat de dader snel gepakt wordt en dat niet nog meer monumenten ten prooi vallen aan het vuur.

  1. Total-loss bij rietendakbranden vaak onnodig!
    Afgelopen weekend was het weer raak: twee boerderijen in de as gelegd, zeer waarschijnlijk aangestoken. Dit keer in Drenthe. Vorig jaar was een pyromaan actief in de regio Eemland en kortgeleden nog in het Gooi, waar heel veel rietgedekte panden staan en de schrik er nog goed in zit. Het is echter niet nodig dat een brand aan een rieten dak leidt tot totale verwoesting van het pand. Het probleem is dat de brand te laat ontdekt wordt, als deze al in een te ver gevorderd stadium is. De brandweer kan dan weinig meer uitrichten. Als de brand op tijd gedetecteerd zou worden, kan het pand wél gered worden. Er is een systeem beschikbaar dat dit kan! Het zgn. Lightspeed Fire Detection System, een Nederlandse uitvinding uit 2008, is een detectiesysteem dat speciaal gemaakt is om een buitenbrand aan een rieten dak te detecteren voordat deze oplaait. Hoewel alle rietdekkers, brandweerkorpsen en grote verzekeraars op de hoogte zijn van het bestaan van dit systeem, wordt er om onduidelijke redenen weinig tot niets mee gedaan. Een vreemde zaak. Sommige adviseurs bij brandweerkorpsen raden dit systeem zelfs af omdat ‘het toch niet zou werken’; en dit terwijl al verschillende panden door het systeem gered zijn. Vooral voor rietgedekte monumentale panden is branddetectie toch een zeer welkome oplossing. Misschien is het een kwestie van tijd, maar hoeveel branden zal dit nog duren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.