Vier partijen tekenen voor komst Oyfo naar Hazemeijer Hengelo

Voormalige Hazemeijer-fabriek in Hengelo
Voormalige Hazemeijer-fabriek in Hengelo Foto: BOEi

Stichting Oyfo, BOEi, Stichting Vrienden van BOEi en Gemeente Hengelo hebben een vierpartijenovereenkomst ondertekend die de komst van Oyfo naar de monumentale voormalige Hazemeijer-fabriek in Hengelo mogelijk maakt. Het nieuwe onderkomen van de kunst- en techniekinstelling moet eind 2020 gereed zijn en beslaat ca. 5.700 m2 vloeroppervlakte.

De vier partijen vormen een gezamenlijke directie voor de planuitwerking en realisatie van het project, dat naast gebouwen C03 en C04 ook een facelift van het achtergelegen plein omvat. De investering van € 6,5 miljoen is afkomstig van de Gemeente Hengelo, Stichting Oyfo, BOEi, Stichting Vrienden van BOEi en een aantal fondsen.

Lous Kerkhof, directeur Oyfo: “Eindelijk is het dan zo ver. Na een zoektocht van vele jaren waarbij tal van opties voor een nieuwe huisvesting de revue zijn gepasseerd kunnen wij nu eindelijk bouwen aan een nieuw onderkomen. Het is dé ideale plek om kunst, techniek en erfgoed met elkaar te verbinden. De plek waar creativiteit en ambacht de bezoeker zal verleiden tot het ontdekken van zijn/haar mogelijkheden.”

Bas van Wakeren, wethouder cultuur gemeente Hengelo: “Ik ben bijzonder blij dat de nieuwe locatie voor Oyfo definitief het Hazemeijer complex wordt. Ik kijk uit naar de opening. Eind 2020 heeft Hengelo hier een bruisend warenhuis voor cultuur en techniek in een historisch gebouw. Ik zie hier hét verhaal van Hengelo terugkomen in een unieke mix van muziek, exposities, erfgoed en cultuur. Een belangrijk onderdeel van ons coalitieakkoord is hiermee ingevuld.”

Arno Boon, directeur BOEi (eigenaar Hazemeijer-complex): “Wij zijn zeer verheugd met de komst van Oyfo naar Hazemeijer Hengelo, omdat deze invulling goed past bij het erfgoed en het historische karakter zelfs benadrukt. Met Oyfo hebben we bovendien een partij die voor een lange termijn naar het terrein komt en veel levendigheid brengt.”

Ton Meijer, voorzitter Stichting Vrienden van BOEi: “Het financieel mede mogelijk maken van dit project past uitstekend bij de doelstelling van de stichting. Onze rol om middelen voor herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed te vinden krijgt steeds meer vorm en inhoud en het groeiend aantal vrienden onderschrijft dit. Particulieren en bedrijven dragen op een hele concrete wijze bij aan behoud van erfgoed, in dit geval aan de trots van Hengelo.”