Vijf Limburgse kastelen en buitenplaatsen geopend op Tweede Pinksterdag

kastelen en buitenplaatsen

Op Tweede Pinksterdag, 25 mei, vindt de achtste NKS Dag van het Kasteel plaats. Kom kennismaken met een van de meer dan 70 kastelen en buitenplaatsen die hun deuren openen voor het publiek. Stuk voor stuk gebouwen en plaatsen met een onschatbare cultuurhistorische waarde voor Nederland. Laat u meenemen op een interessante rondleiding, ontmoet ridders en hofdames of bezoek een mooie tentoonstelling, een middeleeuwse markt of een leuke theatervoorstelling. In Limburg hebben Kasteeltuinen Arcen, Kasteel Hoensbroek, Kasteel Limbricht, Kasteel Montfort en Kasteel Vaeshartelt een speciaal programma samengesteld voor de Dag van het Kasteel.

Het thema van deze Dag van het Kasteel is ‘Kastelen en Buitenplaatsen’. In de middeleeuwen ontstonden kastelen als plekken waar veilig gewoond kon worden. Ook functioneerden ze bij uitstek als plaatsen waar recht werd gesproken, feesten werden gehouden en hoge gasten werden ontvangen. Toen ze hun verdedigende functie verloren, werden de imposante kastelen verbouwd tot aangename buitenhuizen, omgeven door mooie parken en tuinen. Daar kon aangenaam gewandeld, gejaagd en feestgevierd worden. Tijdens de Dag van het Kasteel 2015 staan de verschillende functies en bouwstijlen van kastelen en buitenplaatsen door de eeuwen heen centraal.

Dag van het Kasteel in Limburg
In Limburg zijn op vijf kastelen en buitenplaatsen speciale activiteiten tijdens de Dag van het Kasteel. Zo zijn er op Kasteel Limbricht rondleidingen door het hoofdkasteel, een terpkasteel dat enkel met de Dag van het Kasteel geopend is. Ook is het naastgelegen Sint Salviuskerkje gratis te bezoeken, waarna u op het terras van de kasteelhoeve van een drankje en een hapje kunt genieten. Op Kasteel Hoensbroek is een heus musketiersfestijn met de spectaculaire show ‘Ridders te paard’, een ridderkampement en een middeleeuwse markt. Op Kasteel Montfort kunt u een rondleiding combineren met een wandeling of fietstocht door het fraaie landschap van de ‘Heerlickheit Montfort’, waaronder de landgoederen Rozendaal, Erks, Sweeltje, Reigersbroek en Schrevenhof. Routebeschrijvingen zijn in het entreegebouw van het kasteel verkrijgbaar. Op Kasteel Vaeshartelt in Maastricht zijn om 13.30 en 15.00 uur rondleidingen inclusief koffie/thee met vlaai. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het onderhoud van de buitenplaats. Bij Kasteeltuinen Arcen zijn zowel het park als het kasteel te bezoeken. In het kasteel vertellen vrijwilligers over de inrichting en geschiedenis. Ook is de tentoonstelling ‘Deuzer komt Thuis’ te bezichtigen, met schilderijen en meubilair van Professor August Deusser, de laatste particuliere eigenaar van Landgoed Arcen.

Op www.kastelen.nl staat het volledige programma van de Dag van het Kasteel met de openingstijden. Ook kunt u hier zien of de activiteiten al dan niet gratis toegankelijk zijn.

Organisatie Dag van het Kasteel
De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats in samenwerking met lokale kasteelorganisaties, waaronder Stichting Limburgse Kastelen, en professionals en vrijwilligers bij en in kastelen, buitenplaatsen en ruïnes. Door het publiek op een plezierige manier kennis te laten maken met kastelen en hun omgeving, hopen de organisatoren het draagvlak voor het behoud van dit belangrijke stuk cultureel erfgoed te vergroten. Maar bovenal is de Dag van het Kasteel er om jong en oud een heerlijk dagje uit te laten beleven.

De Dag van het Kasteel wordt mede mogelijk gemaakt door:

donatus-logo

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.