Vijf vragen aan… Aafke van der Werf, algemeen directeur van restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg

Aafke van der Werf

In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ stelt de redactie van de Erfgoedstem vijf vragen aan prominente of opvallende mensen in de sector. Deze keer is dat Aafke van der Werf, naast algemeen directeur van het restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg ook voorzitter van de Vakgroep Restauratie.

Wie ben jij?

Naast moeder van twee kinderen, ben ik algemeen directeur van restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg én voorzitter van de Vakgroep Restauratie.

Welke ambitie heb je? 

Mooie dingen mogelijk maken, voor elkaar krijgen; dát is waar ik mijn bed voor uit kom. Wat is er voor nodig om iets te laten lukken en daar dan volledig voor gaan. En dan tevreden met elkaar terug kunnen kijken op het behaalde resultaat! En weer door naar de volgende uitdaging!

Welke ontwikkelingen moeten wij in de gaten houden?

Kwaliteit van ons erfgoed is afhankelijk van een heleboel schakels in een lange keten. Van opdrachtgeverschap en financiering, toezicht en regelgeving tot vakmanschap, ontwerp en uitvoering. Op al deze fronten loert het gevaar van wegvallen van kennis. Samen met de VAWR en het GA-platform hebben wij hierover een rapport opgesteld met aanbevelingen om de kwaliteit van ons erfgoed hoog te houden. Verbindingen leggen in de keten is mijns inziens essentieel! En investeren in vakmanschap en kennis van erfgoed.

Van welk van jouw karaktereigenschappen profiteert Vakgroep Restauratie het meest?

Ik hou van samenwerken, zoek graag verbinding en probeer zoveel mogelijk in oplossingen te denken. Daarnaast ben ik eerlijk en resultaatgericht; als ik mijn zinnen heb gezet op een thema zal ik me er gefocust voor blijven inzetten!

Welke erfgoedlocatie in Nederland zou je ons aanraden eens te bezoeken? 

Een mooie fietstocht door het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Zoveel moois te ontdekken daar. In combinatie met een terrasje bij een mooi kasteeltje in de lentezon…

Het manifest van Vakgroep Restauratie voor een betere kwaliteitsketen voor de instandhouding van monumenten leest u hier.