Vluchtelingen spelen centrale rol in nieuw internationaal museum FLUGT in Denemarken

FLUGT. Foto via Tinker Imagineers, © Mike Bink.

Het Deense vluchtelingenmuseum FLUGT, ontworpen door architect BIG-Bjarke Ingels Group en tentoonstellingsmaker Tinker imagineers, werd eind juni officieel ingehuldigd door koningin Margrethe II. Het museum ligt in Oksbøl waar zich het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken uit de Tweede Wereldoorlog bevond. Op deze plek krijgen vluchtelingen wereldwijd een stem en een gezicht. Vluchteling zijn is een universeel verhaal. De tentoonstelling legt hun uitdagingen, emoties, drijfveren en verhalen vast. De persoonlijke aanpak verheldert de abstracte cijfers en toont het verband tussen de lokale geschiedenis van Oksbøl en de vluchtelingencrisis van vandaag. De zoektocht naar een toevluchtsoord en de spanningen die dat met zich meebrengt zijn van alle tijden en kan iedereen overkomen.

Experience design bureau Tinker imagineers bedacht een innovatief belevingsontwerp waarin de verhalen van vluchtelingen worden verteld op een manier die je niet eerder zag. De museumbeleving bestaat uit verschillende tentoonstellingsruimtes en een groot buitengebied. Met visuele hoogtepunten, soundscapes, animaties, interviews en origineel filmmateriaal komen de persoonlijke verhalen van de vluchtelingen tot leven. Bezoekers ervaren waar vluchtelingen toen en nu nog steeds mee te maken hebben. Ze kruipen in de huid van de vluchtelingen en leren hen kennen. Buiten geeft een enorme en bijzondere maquette van het voormalige kamp, van beton en Cortenstaal, een indicatie van de schaal. Hier starten bezoekers een immersieve audiowandeling door het bos, waardoor ze ervaren hoe het dagelijkse leven in het kamp eruit zag. Ook het kerkhof en een oude barak kunnen worden bezocht.

Erik Bär, eigenaar van Tinker imagineers, voelt zich vereerd dat het bureau zo’n prestigieus project in Denemarken heeft mogen realiseren: ‘Het ontwerpen van een museum over dit actuele onderwerp maakte de opdracht voor ons extra relevant en betekenisvol. Dit is het soort uitdaging waar we van houden. Het was zowel spannend als uitdagend om persoonlijke geschiedenissen van vluchtelingen en sociale impact te combineren om FLUGT tot een bijzondere bezoekerservaring te maken.’

Tinker werkte al eerder samen met Varde Musea en BIG-Bjarke Ingels Group, bij de gezamenlijke creatie van het Tirpitz Museum iets verderop aan de westkust van Denemarken. ‘We keken ernaar uit om dit opnieuw te doen vanwege onze gedeelde ambities en kwaliteitseisen’, legt Erik Bär uit. In samenwerking met Tinker heeft BIG een van de weinige overgebleven structuren van het kamp (het voormalige ziekenhuis) aangepast en uitgebreid tot een museum van 1.600 m2.

FLUGT. Foto via Tinker Imagineers, © Mike Bink.
FLUGT. Foto via Tinker Imagineers, © Mike Bink.