Voor elk wat wils tijdens Open Monumentendag 2022

Dit weekend is het weer zover! De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Door heel Nederland openen monumenten gratis hun deuren. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het land. 

Wat is er dit jaar veranderd?

  1. Comitédag

Open Monumentendag zou niet plaats kunnen vinden zonder haar lokale comités. 300 clubs van vrijwilligers zetten zich ter plaatse in voor de organisatie. Zij organiseren lokale evenementen passend bij het thema, benaderen lokale monumenteneigenaren, ontwikkelen een eigen programmaboekje, hangen de vlaggen op, delen de flyers uit…De comités waren altijd al uitgenodigd voor de landelijke opening, maar als extra bedankje is dit jaar voor het eerst een comité-bedank-dag georganiseerd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het was een groot succes en zal volgend jaar weer georganiseerd worden.

Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Scheepvaartmuseum, Amsterdam Foto: Gkamiya via wikimedia
  1. Nieuwe huisstijl

De naam van de hoofdsponsor van Open Monumentendag is vorig jaar augustus veranderd: BankGiroloterij werd Vriendenloterij. Een goed moment om de wat verouderde huisstijl eens aan te pakken. Dit jaar is de vernieuwde hippe huisstijl overal te zien. 

  1. Livestream

Dit jaar is er voor het eerst een livestream van de landelijke opening van Open Monumentendag. Iedereen kan vanavond om 19:30 uur live meekijken naar de uitreiking van de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs en de bekendmaking van het lied dat de beiaardiers gaan spelen op zaterdagochtend. 

Bekijk hier de livestream:

Tips van de organisatie

Fan van kastelen? Bezoek dan Slot Loevestein in Zaltbommel. Dit stoere kasteel werd in 1358 door ridder Dirc Loef van Horne gebouwd. Daarnaast was het dé Staatsgevangenis van Nederland in de 17e eeuw en was het een belangrijke vesting in de Hollandse Waterlinie. Slot Loevestein doet voor het eerst mee dit jaar. Het gehele slot, de vesting en de tuinen zijn gratis te bezoeken. Wegens de verwachte drukte zijn er tijdsloten ingesteld voor deze dag. Je kunt via deze link reserveren.

Slot Loevestein. Foto: Johan Bakker via wikimedia CC BY SA 4.0

Op zoek naar verduurzamingstips voor je eigen monument (of huis)? Bezoek dan één van de opengestelde monumentale woningen van particuliere huiseigenaren. Een aantal van deze huiseigenaren geven rondleidingen door hun woning waarbij ze vertellen hoe ze hun monument verduurzaamd hebben. Zo kun je bijvoorbeeld op bezoek bij eigenaar Koert in zijn jaren ’20 huis in De Bilt. Tijdens een rondleiding gaat hij dieper in op hoe hij zijn woning aardgasvrij heeft gemaakt met isolatie en een warmtepomp(boiler). Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument tijdens de Open Monumentendag op deze link