Soefi Tempel heropent als museum 

Op 1 september voegt de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee zich bij het landelijke initiatief ‘Grootste Museum van Nederland,’ opgezet door het Museum Catharijneconvent. Dit project opent kerken en synagogen voor het brede publiek en breidt in het komende jaar uit naar samenwerkingen met moskeeën, tempels en migrantenkerken. 

Opvallend gebouw 

Met zijn opvallende uivormige koepel is de Soefi Tempel Universel een markant gebouw in de duinen van Katwijk. Deze tempel is het centrum van het Universele Soefisme, opgericht door de muzikant en mysticus Hazrat Inayat Khan. Tijdens een zomerschool in 1922 vertaalde hij de wijsheid van het oosterse soefisme naar de moderne westerse cultuur. Gedurende die tijd beleefde hij een bijzondere spirituele ervaring in de duinen, wat leidde tot zijn besluit om op die plek een tempel te bouwen. De daadwerkelijke bouw van de tempel volgde bijna 50 jaar later. Het betonnen gebouw straalt van binnen een warme sfeer uit, dankzij het invallende licht door talloze kleine openingen. 

Architect Samuel van Embden ontwierp de tempel in 1970. Het licht dat door de doorschijnende koepel valt, verspreidt een warme amberkleurige gloed in het interieur. Rondom de Universel loopt een pad door de duinen dat eindigt op de plek waar Hazrat Inayat Khan zijn spirituele ervaring had. Met zijn unieke interieur en opvallende locatie in de duinen voegt de Soefi Tempel Universel een waardevolle aanwinst toe aan de collectie van het Grootste Museum van Nederland. 

Toevoeging aan de collectie van het Grootste Museum van Nederland 

Sinds de lancering van het Grootste Museum van Nederland in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de rijke geschiedenis, architectuur en kunstwerken van dit religieuze erfgoed. Vanaf de tweede helft van 2023 zet het initiatief van Museum Catharijneconvent een nieuwe stap in het toegankelijk maken van het nationale religieuze erfgoed. In juli opende de Yunus Emre Moskee in Almelo, gevolgd door de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee. In oktober zal de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam zich aansluiten, gevolgd door de Ulu Moskee in Utrecht in november. Voor komend jaar zijn nog acht andere religieuze locaties gepland om deel te nemen aan het Grootste Museum van Nederland. 

Bezoekers kunnen de Soefi Tempel Universel bezichtigen op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur, evenals op de 1e en 3e zondag van de maand van 12.15 tot 14.00 uur.