VS treedt mogelijk weer toe tot Unesco

Guggenheim Museum New York | Erfgoedstem

De Verenigde Staten hebben plannen om mogelijk weer toe te treden tot de Unesco, ruim vijf jaar nadat ze de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de VN de rug hebben toegekeerd. Dat schrijft The Art Newspaper. Op 1 januari 2019 trok toenmalig president Donald Trump zijn land officieel terug vanwege de ‘voortdurende ­anti-Israëlische vooringenomenheid’ van de organisatie. De lidmaatschapsbijdrage van de VS (80 miljoen dollar per jaar) bedroeg toen 22 procent van het budget.

De VS hadden hun financiering al stopgezet in 2011, toen de Unescoleden Palestina erkenden als lidstaat. Een Amerikaanse wet uit 1990 ­verbood de financiering van internationale organisaties die Palestina als onafhankelijke staat erkennen. In 2019 waren de achterstallige lidmaatschapsbijdragen opgelopen tot 616 miljoen dollar. Die wet is nu tijdelijk opgeheven, waardoor toetreding weer ­mogelijk wordt.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken pleit daarvoor, vanuit de redenering dat als de VS niet aan ­tafel zitten om de normen en standaarden te helpen vormen voor onderwijs of kunstmatige intelligentie, China vrije baan krijgt. China is nu de belangrijkste financier van de Unesco, met een jaarlijkse bijdrage van 65 miljoen dollar. Een eventuele herintrede van de VS moet worden voorgelegd aan de volgende Algemene Conferentie van de Unesco in november. Heikel punt zullen de onderhandelingen zijn over de achterstallige lidmaatschapsbijdragen, schrijft The Art Newspaper.

Afbeelding: Wikimedia Commons
Bron: Standaard