Wellicht ben je ze al eens tegengekomen: gekleurde plaatjes op bepaalde huizen in Groningen. Maar heb je je ooit afgevraagd wat ze precies betekenen? De alerte inwoner van Groningen zal verschillende varianten tegenkomen.
Er zijn vijf verschillende categorieën van monumenten. Deze zijn:
- Rijksmonument
- Provinciaal monument
- Gemeentelijk monument
- Beschermd stads- of dorpsgezicht
- Internationaal (UNESCO) monument
Bepaalde borden die je in Groningen tegenkomt, duiden op gemeentelijke monumenten. In de gemeente Groningen zijn er 1027 van dit soort monumenten te vinden. Daarnaast zijn er tien gebieden met een beschermde stadsgezichtstatus: de binnenstad, Zuiderpark, Verlengde Hereweg, Schildersbuurt, Petrus Campersingel, Oosterpoort Oost, Korrewegwijk en de Bloemenbuurt. Dit betekent dat er geen willekeurige wijzigingen mogen plaatsvinden aan het uiterlijk van een pand.
Gemeentelijke Monumenten
Een gemeentelijk monument wordt toegekend aan een bouwwerk, archeologische vondst of een landelijke structuur met bijzondere cultuurhistorische of architectonische waarde. Het is de gemeente die bepaalt wat als een monument geldt en deze toekenningen verricht. Niet alle gemeentelijke monumenten zijn gemarkeerd met een bordje; het kan dus heel goed zijn dat je in een monumentaal pand woont zonder het te weten.
Rijksmonumenten
Een rijksmonument herken je aan het wit-oranje schildje. In Groningen zijn er 844 rijksmonumenten. Voorbeelden van bekende rijksmonumenten zijn het station, Huize Tavenier en de Martinikerk. Maar ook woonhuizen en winkelpanden in de binnenstad dragen deze beschermde status.
Internationale Herkenning
Daarnaast is er ook het internationale monument. Dit schildje dient als herkenningsteken voor gebouwen die tijdens bijvoorbeeld oorlogstijden beschermd moeten worden. Hieronder kunnen ook moderne gebouwen vallen waarin waardevolle archieven zijn ondergebracht.