Wat is hier aan de hand? Sloopvergunning voor luxe monumentale boerderij? 

Terhorst 10 in Beilen.

Nog geen jaar geleden stond dit voor bijna negen ton te koop op funda: een luxe, verbouwde boerderij in het es-gehucht Terhorst op het platteland in Beilen, Drenthe. Een soortgelijke boerderij, direct aan de overkant van de weg staat geregistreerd als rijksmonument .

De twee oude boerderijen vormen samen de kern van een klein gehuchtje in de velden ten zuiden van Beilen.

Wat is hier aan de hand?

Met sloop bedreigde boerderij Terhorst 10 in Beilen (links)

Gemeente Midden-Drenthe heeft een sloopvergunning verleend voor de luxe boerderij met het adres Terhorst 10. Gaat deze monumentale boerderij echt gesloopt worden? En hoe kan het dat de ene woonboerderij wel een rijksmonument is en de andere, onderdeel van hetzelfde es-gehucht-complex helemaal niet beschermd is?  En wat komt er dan straks voor terug? (nog even los van de menselijke nieuwsgierigheid naar waarom iemand zo’n dure boerderij wil slopen)? 

Voordat we met z’n allen ‘schande’ gaan roepen is het misschien wel goed dat we even kijken hoe de vork hier precies in de steel zit. Misschien is er iets heel anders aan de hand. Je weet het nooit. Wie kan hier meer over vertellen? Reageer hier onder of mail ons: redactie@erfgoedstem.nl

Bekijk de boerderij op Funda

  1. Het is niet te bevatten dat de gemeenteraad van Midden Drenthe een sloopvergunning heeft afgegeven voor deze boerderij! Ze vernietigd daarmee 150 jaar Drentse geschiedenis. Er zijn maar weinig van deze prachtige oude boerderijen in de gemeente en bovendien maakt de boerderij onderdeel uit van het karakteristieke streekje Terhorst met zo waar ook nog een brinkje vlak bij deze boerderij. De boerderij verkeert in goede staat en werd tot voor de recente verkoop optimaal bewoont, goed onderhouden en beantwoorde aan de eisen die men in de huidige tijd mag verwachten. Het verdwijnen van deze boerderij tast de hele directe omgeving aan omdat ze er door haar locatie en uiterlijk integraal onderdeel van uit maakt. De belangen van de gemeenschap worden hier ernstig geschaad.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.