Wereld Art Nouveau Dag 2022

Op 10 juni is het Wereld Art Nouveau Dag. Na twee jaar alle culturele activiteiten op ‘pauze’ te hebben gezet i.v.m. Corona pakken de deelnemende organisaties dit jaar groots uit. Om te beginnen zijn er verspreid over het land een aantal voortreffelijke tentoonstellingen te bezoeken. Andere activiteiten – zoals rondwandelingen, fietstochten en lezingen – worden ook door het hele land aangeboden. Bovendien zal het Art Nouveau Festijn in Den Haag dit jaar weer ‘in vol ornaat’ meedoen. Kortom, er is weer van alles te beleven en voor elk wat wils.

Tentoonstellingen
Dé blockbuster is natuurlijk de tentoonstelling over Alphonse Mucha van Kunstmuseum Den Haag. Maar ook in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard is een indrukwekkende tentoonstelling te zien. Voor het eerst in honderd jaar is daar een overzicht van het werk van de Belgische affichekunstenaar Privat-Livemont bijeengebracht. In het Drents Museum te Assen is een expositie over de fabelachtige werken van metaalkunstenaar Johanna van Eijbergen te bewonderen. En ook Textielmuseum Tilburg, Museum Stadskasteel Zaltbommel en Museumhuis Rams Woerthe in Steenwijk zijn een bezoek tijdens Wereld Art Nouveau Dag meer dan waard. 

Andere activiteiten
Rondwandelingen worden aangeboden in Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Groningen, Haarlem en Utrecht. Maar er zijn ook fietstochten en rondvaarten te boeken. Nederlands eerste vegetarische restaurant Pomona uit 1899 wordt tijdelijk heropend. En verder zijn er eindeloos veel interessante workshops (over bijvoorbeeld architectuur fotografie, glas-in-lood, ornamentenplafonds, linoleumdruk, lithografie, etc.), lezingen (over o.a. Couperus en Jan Toorop) en theatervoorstellingen bij te wonen.  

Vooraf reserveren
Het complete programma staat nu op http://wereldartnouveaudag.nl. Speciale acties en kortingen zijn ook op deze website te vinden. In verband met het beperkte aantal plaatsen is het raadzaam alles van te voren te reserveren. 

Reactie op de consumtiemaatschappij
Wereld Art Nouveau Dag wordt jaarlijks georganiseerd om Art Nouveau-erfgoed onder de aandacht te brengen. Dit erfgoed is relatief jong, en wordt vaak over het hoofd gezien. Maar daar begint langzaam verandering in te komen. Want Art Nouveau is ‘hot’. Dat is niet zo vreemd als men bedenkt dat de stroming eind 19de eeuw is ontstaan als een reactie op de industrialisering en de opkomende consumptiemaatschappij, een herwaardering van de natuur en het ambacht, en een zoektocht naar een nationale identiteit. Exact dezelfde onderwerpen houden ons vandaag ook bezig. 

Internationaal thema
Internationaal staat World Art Nouveau Day dit jaar in het teken van de typografie. Art nouveau komt op vele manieren tot uitdrukking, waaronder in de typografie. Letters en cijfers werden ware kunstwerken. Of het nu in prenten, boeken of op de gevels van gebouwen is, typografie is te vinden in alle steden die beïnvloed zijn door Art Nouveau.