
Monument Kamp Westerbork. Foto: Gouwenaar
Het Westerborkpad is een langeafstandswandeling van de KNBLO langs de route die duizenden Joden in de Tweede Wereldoorlog per trein moesten afleggen op weg naar Kamp Westerbork. Eind september verschijnt bij deze wandeling het WesterborkLuisterpad, een bij het de route horende serie verhalen in audio. De verhalen zijn tijdens het wandelen op de plek van de gebeurtenis zelf te beluisteren met de app ‘het WesterborkLuisterpad’. Bovendien zendt de NTR in het radioprogramma Dichtbij Nederland 40 afleveringen uit. Ooggetuigen, zowel verzetsmensen als familie, buren, vrienden, omstanders en slachtoffers van de Jodenvervolging, vertellen over wat zij hebben meegemaakt op de route naar Kamp Westerbork.
“Ze sloegen ze weer terug in de trein. Ja, dat ging met een hoop herrie, lawaai enzovoorts. En wij zaten dus achter de raampjes te kijken. Je zit ernaar te kijken…net of je naar een film zit te kijken….”
“De honger werd vreselijk, we hadden allemaal echt honger, toen hoorde ik dat de boeren in de buurt erg aardig waren en dat die heel veel aan de mensen gaven. En toen zei ik op een goeie dag: ‘Ik wil naar de boeren’. En daar ben ik naar toe gegaan, ik als onderduiker…..”
“Je werd gevorderd en je moest ze even wegbrengen. Nou ja klaar. Het was niet anders. Het hoorde erbij.”
Eli Asser verloor zijn familieleden in de oorlog. Ze werden bij een razzia opgepakt. Zelf was hij op dat moment niet thuis. Ed van Thijn reisde met zijn moeder vanaf station Muiderpoort met een veewagen naar het kamp. Ted Musaph meldde zich als 15-jarig meisje op eigen initiatief bij de trein, ze had kunnen onderduiken maar wilde naar haar ouders in Kamp Westerbork. Henk Eleveld moest als boerenjongen de Joden met paard en wagen vanaf station Hooghalen naar Kamp Westerbork brengen. Bij Grietje de Vries klopte opeens een Joodse man aan. Hij was uit de trein naar Westerbork gesprongen….
Het zijn maar enkele van de vele verhalen van het WesterborkLuisterpad, gemaakt door Hummel&deBoer, een collectief van radiomakers onder leiding van Heleen Hummelen. Startpunt is de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, voor velen het begin van de deportatie, het eindpunt is kamp Westerbork. Van daaruit werden vele Joodse Nederlanders uiteindelijk afgevoerd naar de vernietigingskampen.
De verhalen variëren in lengte van 4 tot 10 minuten en worden ingeleid door Hanneke Groenteman.
- Vanaf zondag 29 september (de dag dat 70 jaar geleden de laatste grote razzia plaats vond in Nederland): de app ‘het WesterborkLuisterpad’ voor Iphone, Ipad en Android is gratis verkrijgbaar.
- Vanaf maandag 30 september: gedurende acht weken wordt dagelijks (op doordeweekse dagen) een verhaal van het WesterborkLuisterpad uitgezonden in het programma Dichtbij Nederland, NTR radio 5 (elke werkdag van 21.00 tot 24.00 uur).
Het WesterborkLuisterpad is vanaf 29 spetember ook terug te vinden op www.westerborkpad.nl, www.ntr.nl/westerborkluisterpad.nl, www.westerborkluisterpad.nl, www.wblp.nl
Productie: Hummel&de Boer. www.hummelendeboer.nl Het WesterborkLuisterpad komt tot stand in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork en met steun van o.a. het Mediafonds en stichting DOEN. Het Westerborkpad is uitgezet door Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLOwandelsportorganisatie.
Geef een reactie