
Een opmerkelijke trend op TikTok: jongeren doen net alsof ze Holocaustslachtoffers zijn, omgekomen in concentratiekampen. Het valt niet in goede aarde bij het Auschwitz-museum en social media-gebruikers.
De makers van de filmpjes, het merendeel tieners tussen de twaalf en zestien, schminken zich om zo verwondingen en vuil op het gezicht te simuleren. Ook vertellen ze er een verhaal bij, als ware ‘echte’ slachtoffers die terugblikken op de oorlog.
De videomakers beweren dat ze met hun TikTok-video’s het bewustzijn bij hun jonge kijkerspubliek over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis willen aanwakkeren. Zo vertelde een 17-jarige TikTokker uit New Jersey bij het online mediaplatform Insider dat ze altijd al geïnteresseerd is geweest in de geschiedenis van de Holocaust en dat ze op een creatieve manier mensen wil informeren.
Te snel veroordeeld?
In Het Parool roept Emile Schrijver, hoogleraar Joods cultureel erfgoed, op om de videomakers niet meteen af te wijzen. Schrijver :“Zijn we ons wel voldoende bewust van het feit dat een belangrijk deel van wat wij als beelden van de Holocaust denken te kennen, ook geënsceneerd – want theatraal of filmisch – is? (Verfilming van dagboeken van Anne Frank, de film Schindler’s List etc.). Blijkbaar gaat het dus niet om het medium, maar om de kwaliteit van het eindproduct. Het lijkt mij daarom verstandiger om de morele verontwaardiging te laten varen en met volle kracht in te zetten op het verbeteren van educatie over de Holocaust.”
Geef een reactie